Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Acerola

Další názvy:
Malpighia glabra, malpighia, marbadon čerešňa, tropická čerešňa
Acerola (Malpighia Glabra) je ker, ktorý je v našich zemepisných šírkach menej známy. Má prezývku "barbadoská čerešňa" a vyznačuje sa vysokým obsahomvitamínu C. Uvádza sa, že má dokonca 50-100-krát viac vitamínu C ako pomaranče a citróny. Acerola je podobná čerešni a pochádza z tropických častí sveta. Vyskytuje sa najmä v Mexiku, Indii a Karibiku.
Najčastejšie je známa ako barbadoská čerešňa. Ako už názov napovedá, vyskytuje sa na ostrove Barbados, ale aj v Brazílii. Jedná sa o vysoké kríky, ktorých plody sú menšie, oranžové až červené a majú kyslú chuť. Acerola je jedným z najbohatších druhov ovocia, pokiaľ ide o kyselinu askorbovú (vitamín C), ktorá je dôležitá pre syntézu kolagénu a správnu funkciu, väzov, šliach a kĺbov.

Acerola má veľmi nízky obsah kalórií (32 kcal) a má mnoho pozitívnych účinkov vrátane antibakteriálnych a protizápalových vlastností. Okrem toho kyselina chlorogenová, ktorú Acerola obsahuje, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, regulovať hladinu glukózy pri cukrovke a predchádzať chronickým zápalovým ochoreniam spôsobeným poškodením buniek voľnými radikálmi.

Podporuje imunitný systém a bojuje proti únave. Vitamín C okrem iného napomáha vstrebávaniu prijatého železa. Acerola má veľké množstvo flavonoidov, ktoré sú známe svojím antioxidačným pôsobením. Najčastejšie sa vyskytuje vo forme prášku, ale vyrábajú sa z nej aj sirupy a džemy. Hlavným dôvodom je, že plody sa veľmi skoro po zbere kazia.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.