Agávový sirup
Agave je sukulent, ktorý rastie najmä v Mexiku a vo svojej prirodzenej forme má silné antioxidačné vlastnosti. Sirup pochádza z tekutiny vo vnútri rastliny modrej agáve, ktorá sa pestuje na poliach a zbiera sa, keď rastliny dosiahnu požadovanú veľkosť. Tekutina sa z rastliny najprv extrahuje a potom filtruje. Šťava sa potom zahrieva, aby sa zložité cukry rozložili na jednoduché. Po skončení varenia sa agáve opäť prefiltruje.
Agáve obsahuje izoflavóny, fytochemikálie, u ktorých sa preukázali pozitívne účinky na zdravie. Je tiež bohatá na inulín, polysacharid, ktorý má vlastnosti ako nerozpustná vláknina. Patrí teda medzi kvalitné prebiotiká. Agáve má síce nízky GI, ale je približne o 30 % sladšia ako cukor, takže na dosiahnutie rovnakej chuti budete potrebovať menšie množstvo.