Ananás
Zařazení:
Další názvy:
Ananás Comosus
Ananas je pantropická rastlina patriaca do čeľade broméliovitých. Pôvodom pochádza z Ameriky a dorastá do výšky približne 150 cm. Má ostré, špicaté listy a plody ananásu vážia až 3,5 kg. Plodiny sú známe svojou žltou farbou a sladkou chuťou. Vďaka nízkemu obsahu kalórií sa môže konzumovať aj pri diéte.
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, C a betakarotén. Takisto obsahuje stopové prvky a minerály najmä horčík, zinok, mangán, meď, železo, fosfor a draslík . Stonka ananásu obsahuje výživnú zložku bromelanín. Bromelín alebo tiež bromelín je enzým, ktorý sa nachádza v našom tele a pomáha rozkladať bielkoviny. Pomáha opravovať poškodené tkanivá a tiež zabraňuje vzniku zápalov.
Ananas máprotizápalovéantioxidačnéúčinky. Podporuje imunitný systém, pričomznižuje riziko chronických ochorení, ako sú cukrovka, srdcové choroby. Zlepšuje trávenie, najmä pri nedostatočnosti pankreasu, pomáha prirozrušenom žalúdku. Zmierňuje príznakyzápalové ochorenie kĺbov (artritída)aznižuje čas zotavenia po namáhavomcvičení alebo operácii. Pôsobí preventívne proti ateroskleróze, čo je ukladanie tukových látok v stenách ciev. Pri vonkajšom použití na pokožku pomáha zosvetľovať pigmentové škvrny vďaka látke, ktorú obsahuje - bromelaínu. Tepelná úprava však tento enzým do značnej miery ničí. Extrakt z ananásu sa používa najmä v kozmetike, pretože má regeneračné účinky, upokojuje pokožku, zabraňuje jej vysúšaniu a pridáva sa aj ako parfumová zložka. Ananas je obľúbenou zložkou krémov proti starnutiu, pretože vyhladzuje pokožku.
Ananas je bohatý na vitamíny skupiny B, C a betakarotén. Takisto obsahuje stopové prvky a minerály najmä horčík, zinok, mangán, meď, železo, fosfor a draslík . Stonka ananásu obsahuje výživnú zložku bromelanín. Bromelín alebo tiež bromelín je enzým, ktorý sa nachádza v našom tele a pomáha rozkladať bielkoviny. Pomáha opravovať poškodené tkanivá a tiež zabraňuje vzniku zápalov.
Ananas máprotizápalovéantioxidačnéúčinky. Podporuje imunitný systém, pričomznižuje riziko chronických ochorení, ako sú cukrovka, srdcové choroby. Zlepšuje trávenie, najmä pri nedostatočnosti pankreasu, pomáha prirozrušenom žalúdku. Zmierňuje príznakyzápalové ochorenie kĺbov (artritída)aznižuje čas zotavenia po namáhavomcvičení alebo operácii. Pôsobí preventívne proti ateroskleróze, čo je ukladanie tukových látok v stenách ciev. Pri vonkajšom použití na pokožku pomáha zosvetľovať pigmentové škvrny vďaka látke, ktorú obsahuje - bromelaínu. Tepelná úprava však tento enzým do značnej miery ničí. Extrakt z ananásu sa používa najmä v kozmetike, pretože má regeneračné účinky, upokojuje pokožku, zabraňuje jej vysúšaniu a pridáva sa aj ako parfumová zložka. Ananas je obľúbenou zložkou krémov proti starnutiu, pretože vyhladzuje pokožku.
Blog
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.