Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Arašidy

Další názvy:
Arachis hypogaea, arašidy
Z botanického hľadiska sú arašidy malé podzemné plodové struky rastliny patriacej do čeľade Fabaceae , rodu Arachis.

Obsahujú dostatočné množstvo mononenasýtených mastných kyselín (MUFA), najmä kyseliny olejovej. MUFA pomáhajú znižovať hladinu LDL alebo "zlého cholesterolu" a zvyšovať hladinu HDL alebo "dobrého cholesterolu" v krvi. Arašidy sú vynikajúcim zdrojom resveratrolu, ďalšieho polyfenolového antioxidantu. Zistilo sa, že resveratrol má ochrannú funkciu proti rakovine, srdcovým ochoreniam, degeneratívnym nervovým ochoreniam, Alzheimerovej chorobe a vírusovým/hubovým infekciám.

Okrem toho môžu byť arašidy užitočné ako regulátor nálady pri príznakoch depresie. Tú definuje chemická látka v mozgu nazývaná serotonín. Depresia vzniká vtedy, keď nervové bunky nie sú schopné vylučovať dostatočné množstvo tohto hormónu. Arašidy tomu môžu pomôcť zabrániť. Je to vďaka prítomnosti aminokyseliny nazývanej tryptofán v arašidoch. Táto kyselina napomáha uvoľňovaniu serotonínu a má antidepresívne účinky na vaše duševné zdravie.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.