Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Artičok

Další názvy:
Cynara cardunculus, cynara
Artičok je vytrvalá rastlina z čeľade hviezdicovitých, vzhľadom podobná bodliaku a chuťou zeleru. Artičok pochádza zo Stredomoria.

Táto zelenina je výnimočná obsahom antioxidantov, látok, ktoré sú známe svojimi účinkami na posilnenie imunity. Obsahuje tiež vlákninu, čím napomáha tráveniu, ako aj dôležitú látku s názvom cynarín, ktorá podporuje tvorbu žlče a podporuje činnosť pečene. Látky obsiahnuté v artičoku chránia nervový systém pred poškodením, znižujú hladinu cukru v krvi a pôsobia ako prevencia vysokého krvného tlaku. Artičoky sú jednou z jedinečných potravín, ktoré obsahujú prebiotiká aj probiotiká. Prebiotiká sú rastlinná vláknina, ktorou sa živia probiotiká alebo zdravé baktérie v črevách. Okrem toho sa ukázalo, že artičoky sú účinné aj pri znižovaní cholesterolu. Alebopotraviny sú vhodné aj pre deti.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.