Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Borovicová klietka

Další názvy:
Pinus mugo
Pinus knees je zakrpatený druh borovice, ktorý rastie veľmi pomaly. Dorastá do maximálnej výšky 1,5 - 3 m a nie je náročná na typ pôdy. Má rada slnečné stanovištia, a preto je často súčasťou okrasných záhrad a skaliek. Patrí do čeľade borovicovitých a jej domovom sú vrcholky hôr. Pochádza z Karpát, ale nájdeme ju aj v Alpách, Krkonošiach alebo na Šumave. Vo všeobecnosti sa borovici lesnej pripisujú antiseptické a protizápalové vlastnosti, ale častejšie sa borovica lesná používa v medicíne. Takisto ako sa borovica lesná v minulosti využívala pre svoje voňavé silice a živicu, tvrdé drevo sa používalo ako palivo. Dnes je však už borovica lesná v niektorých krajinách (Poľsko) zákonom chránená.

Borovica lesná obsahuje nielen vitamín C, ale aj triesloviny a horké látky. Púčiky sa zbierajú vždy v apríli a odvar z nich pripravený sa používa na inhaláciu a pomáha uvoľniť dýchacie cesty a na odkašliavanie. Zvonka sa môže používať na liečbu reumatizmu vo forme kúpeľov. Môže sa pridávať aj do masážnych olejov, pretože uvoľňuje stuhnuté svaly. Tejto borovici by sa mali vyhýbať ľudia s ochorením pečene alebo obličiek a vo všeobecnosti sa neodporúča jej dlhodobé používanie, pretože môže mať dráždivé vlastnosti.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín je jednou z najjednoduchších a najdôležitejších aminokyselín v ľudskom tele. Hoci ide o tzv. neesenciálnu aminokyselinu, čo znamená, že si ju telo dokáže syntetizovať samo, jej príjem z potravy alebo doplnkov stravy môže mať významný vplyv na naše zdravie. Pozrime sa na túto aminokyselinu bližšie a zistime, aké výhody môže priniesť.
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské telo. Zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch, ako je správna funkcia svalov, nervov, energetický metabolizmus a zdravie kostí. Napriek tomu veľká časť populácie trpí jeho nedostatkom. Horčíkový nápoj je rýchly a pohodlný spôsob, ako telu dodať potrebnú dávku horčíka. Pozrime sa, prečo je tento nápoj skvelou voľbou a ako ho správne zaradiť do svojho režimu.