Camu Camu
Camu Camu alebo Myrciaria dubia je tropický strom, ktorý rastie v oblasti Amazonky. Dorastá do výšky 3-6 metrov. Camu camu má biele sladko voňajúce kvetenstvo a plody sú skôr menšie s oranžovou až fialovou farbou, sú podobné čerešni. Plody majú kyslú chuť, preto sa zriedkavo konzumujú čerstvé. Najčastejšie sa užívajú vo forme extraktu z bobúľ a vo forme prášku. Hlavnou vlastnosťou plodov Camu Camu je vysoký obsah vitamínu C. Obsahuje dokonca viac kyseliny askorbovej ako napríklad acerola alebo rakytník, ako aj flavonoidy, aminokyseliny a mnohé minerálne látky, napríklad železo, draslík a vápnik. Dôležitou zložkou týchto plodov je rutín.
Camu camu má antioxidačné, protizápalové, antibakteriálne účinky. Pomáha pri liečbe zápalov kĺbov, a to vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Takisto posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a krvný tlak, zabezpečuje pružnosť a priechodnosť ciev, pomáha znižovať hmotnosť, pozitívne pôsobí na nervový systém.