Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Cícer z jahňacieho mäsa

Další názvy:
Cicer arietinum, hrach rímsky, cícer
Ovčí cícer alebo cícer je obľúbená strukovina, ktorá sa prirovnáva k chuti arašidov. Cícer je skvelým zdrojom bielkovín a vlákniny a je známy aj pod názvom garbanzo fazuľa. Tieto chutné strukoviny pochádzajú zo Stredomoria a Blízkeho východu, ale v súčasnosti sú bežnou súčasťou jedál na celom svete. Cícer, ktorý je súčasťou rôznych jedál od humusu až po kari, je skvelým spôsobom, ako obohatiť svoj jedálniček o bielkoviny a železo.Cirok je jednou z najstarších pestovaných strukovín - na Blízkom východe sa našli pozostatky staré až 7 500 rokov. V niektorých častiach Turecka sa domestikovaný cícer našiel v neolitickej keramike.

Nutrične je cícer veľmi výživný, a tak môže slúžiť ako hlavné jedlo. Okrem veľkého množstva bielkovín obsahuje aj minerálne látky ako mangán, vápnik, horčík a draslík. Mimo iného obsahuje aj omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú znižovať LDL cholesterol. Tak ako každá strukovina, aj cícer obsahuje veľa vlákniny a je ľahko stráviteľný. Cirok sa odporúča najmä počas tehotenstva, pretože obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá je dôležitá pre správny vývoj a chráni pred vznikom vrodených chýb.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.