Cukor
Zařazení:
Cukor je prírodné sladidlo, ktoré sa vyrába z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Rafináciou cukor stráca všetky svoje prospešné látky, najmä minerály a stopové prvky. Vedľajším produktom výroby cukru je melasa. Je to vlastne odpadový produkt, ktorý má však vynikajúcu výživovú hodnotu. Melasa je vo forme sirupu a obsahuje mnoho minerálnych látok, najmä železo, draslík, sodík, zinok a meď.
V kozmetických výrobkoch sa cukor používa ako vynikajúci exfoliačný prostriedok, ktorý odstraňuje nečistoty z pokožky a zbavuje ju mastnoty.
Prílišná konzumácia tradičného bieleho cukru sa spája s nadváhou, obezitou alebo kvasinkovými infekciami. Okrem trstinového a repného cukru patrí medzi ďalšie alternatívy aj palmový alebo kokosový cukor.Palmový cukor má v porovnaní s klasickým bielym cukrom približne 85 % sladivosť a hladina cukru po jeho požití stúpa pomaly, takže toľko nezaťažuje pankreas. Kokosový cukor má viac minerálnych látok ako repný cukor a najmä obsahuje inulín, čo je nerozpustná vláknina, ktorá slúži ako prebiotikum. Kokosový cukor sa vyrába z tekutiny (šťavy) obsiahnutej v púčikoch kvetov palmy a následne sa táto tekutina spracúva teplom na kryštalickú hmotu.
V kozmetických výrobkoch sa cukor používa ako vynikajúci exfoliačný prostriedok, ktorý odstraňuje nečistoty z pokožky a zbavuje ju mastnoty.
Prílišná konzumácia tradičného bieleho cukru sa spája s nadváhou, obezitou alebo kvasinkovými infekciami. Okrem trstinového a repného cukru patrí medzi ďalšie alternatívy aj palmový alebo kokosový cukor.Palmový cukor má v porovnaní s klasickým bielym cukrom približne 85 % sladivosť a hladina cukru po jeho požití stúpa pomaly, takže toľko nezaťažuje pankreas. Kokosový cukor má viac minerálnych látok ako repný cukor a najmä obsahuje inulín, čo je nerozpustná vláknina, ktorá slúži ako prebiotikum. Kokosový cukor sa vyrába z tekutiny (šťavy) obsiahnutej v púčikoch kvetov palmy a následne sa táto tekutina spracúva teplom na kryštalickú hmotu.
Blog
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.