Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kyselina alfa-lipoová

Další názvy:
ALA, kyselina alfa-lipoová
Jedná sa o nenasýtenú mastnú kyselinu, niekedy označovanú ako kyselina tioktová. Patrí do skupiny vitamínov skupiny B. V tele sa nachádza vo všetkých bunkách, ktoré tvoria mitochondrie, kde pomáha enzýmom premieňať živiny na energiu. Je rozpustná vo vode a v tukoch. Nachádza sa v červenom mäse, orgánoch (pečeň, obličky, srdce), zelenej zelenine, brokolici, ružičkovom keli, špenáte, paradajkách a zemiakoch.

Kyselina lipoová navyše pomáha zosilňovať pozitívne účinky ďalších dôležitých antioxidantov v tele, ako sú glutatión a koenzým Q10 - dve základné zlúčeniny v boji proti starnutiu a chorobám. Spolupracuje tiež s vitamínmi B, ktoré podporujú tvorbu energie v tele tým, že premieňajú zložky potravy - sacharidy, bielkoviny a tuky - na uloženú energiu na ďalšie využitie. Kyselina lipoová to robí tak, že pomáha chrániť mitochondrie, továrne buniek produkujúcich energiu, pred poškodením oxidačným stresom, čím zabezpečuje efektívnu produkciu energie v tele.
Kyselina alfa-lipoová má antioxidačné, protizápalové účinky, znižuje hladinu cukru v krvi, znižuje inzulínovú rezistenciu, spomaľuje starnutie pokožky, zlepšuje funkciu nervov, znižuje poškodenie nervov, spomaľuje progresiu syndrómu karpálneho tunela,môže podporovať úbytok hmotnosti, môže spomaľovať progresiu Alzheimerovej choroby a rizika srdcových ochorení.

Kyselina alfa-lipoová sa podieľa na premene aminokyselín BCAA na energiu potrebnú na svalovú prácu. Táto látka je dôležitým antioxidantom. Je účinná proti vzniku cukrovky, pretože udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín je jednou z najjednoduchších a najdôležitejších aminokyselín v ľudskom tele. Hoci ide o tzv. neesenciálnu aminokyselinu, čo znamená, že si ju telo dokáže syntetizovať samo, jej príjem z potravy alebo doplnkov stravy môže mať významný vplyv na naše zdravie. Pozrime sa na túto aminokyselinu bližšie a zistime, aké výhody môže priniesť.
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské telo. Zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch, ako je správna funkcia svalov, nervov, energetický metabolizmus a zdravie kostí. Napriek tomu veľká časť populácie trpí jeho nedostatkom. Horčíkový nápoj je rýchly a pohodlný spôsob, ako telu dodať potrebnú dávku horčíka. Pozrime sa, prečo je tento nápoj skvelou voľbou a ako ho správne zaradiť do svojho režimu.