Malát horečnatý
Magnézium malát je druh horčíka, ktorý sa vyrába kombináciou elementárneho horčíka a kyseliny jablčnej, o ktorej je známe, že zvyšuje vstrebávanie horčíka. Táto konkrétna forma horčíka je užitočná pri stavoch nadmernej aktivity nervového systému vrátane chronického únavového syndrómu a fibromyalgie (vysvetlené ďalej v článku).
Kyselina jablčná sa nachádza v mnohých druhoch ovocia, ako sú pomaranče, jablká a v niektorých fermentovaných potravinách, ktorým dodáva charakteristickú kyslú chuť. Znižuje únavu a bolesť počas cvičenia, zvyšuje energiu a zlepšuje koncentráciu. Kombináciou malátu horečnatého s kyselinou jablčnou vzniká organická forma horčíka (niekedy označovaná aj ako horečnatá soľ). Tento typ umožňuje vstrebávanie väčšieho množstva horčíka bez vedľajších účinkov, ako sú žalúdočné ťažkosti.Malát horečnatý je uprednostňovanou formou horčíka pred inými formami z niekoľkých dôvodov. Ponúka vysokú biologickú dostupnosť, najrýchlejšie vstrebávanie a výhody samotnej kyseliny jablčnej, ktorá podporuje tvorbu bunkovej energie a viaže ťažké kovy, ako je hliník. Hliník je nebezpečná zlúčenina, ktorá sa spája s neurologickými poruchami, ako je napríklad Alzheimerova choroba. Bolo preukázané, že kyselina jablčná znižuje celkovú toxicitu hliníka.