Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Oxid dusnatý

Oxid dusnatý alebo NO je molekula, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v našom tele a konkrétne v kardiovaskulárnom systéme. Mnoho biologických molekúl má zložitú štruktúru, ale oxid dusnatý obsahuje len dva atómy - atóm dusíka a atóm kyslíka. NO objavil v obehovej sústave (konkrétne v endotelových bunkách ) tím vedcov pod vedením talianskeho lekára a vedca Louisa Ignarro. Objav bol skutočne revolučný a Louis Ignarroza čo získal Nobelovu cenu v roku 1998. Tvorba ooxidu dusnatého nie je jedinečná pre človeka, ale je prítomná takmer vo všetkých organizmoch, od baktérií, rastlinných a živočíšnych buniek. V cievach sa oxid dusnatý používa na uvoľnenie hladkého svalstva, čím sa zvyšuje prietok krvi.


Čo robí NO v tele?

Oxid dusnatý je produkovaný skupinou enzýmov nazývaných syntázy oxidu dusnatého. Tieto enzýmy podporujú produkciu NO z L-arginínu. Prekurzorom L-arginínu je L-citrulín, ktorý sa tiež používa na zvýšenie oxidu dusnatého v tele. Hoci funkcie oxidu dusnatého sú známe len posledných dvadsať rokov, má mnoho dôležitých biologických funkcií. V prvom rade je to kľúčový signálny mechanizmus v kardiovaskulárnom a nervovom systéme. NO uvoľňujekrvné cievy, čo prispieva k vazodilatáciikrvných ciev (rozšírenie ciev). Týmto spôsobom môže do srdca a ďalších orgánov prúdiť viac krvi. Pôsobí tiež ako signálna molekula medzi nervovými bunkami. Okrem toho zohráva dôležitú úlohu v našom imunitnom systéme a pomáha mu bojovať s infekciami. NO je jednou z najmenej stabilných molekúl s veľmi krátkym polčasom rozpadu.



Čo je vazodilatácia?

Aby sme správne pochopili, prečo je produkcia NO v krvnom obehu kľúčová, musíme si vysvetliť hlavné funkcie ciev. Funkciou kardiovaskulárneho systému je zásobovať tkanivá živinami a kyslíkom a naopak odvádzať výpary a oxid uhličitý. Vazodilatácia je rozšírenie cievyto, že krv prúdi dostatočne rýchlo, zabezpečuje, aby sa netvorili cievy. Okrem toho, že NO bezpečne kontroluje náš krvný tlak, účinne zabraňuje aj tvorbe aterosklerotických plátov vo vnútri tepien. Tieto sa tvoria z viacerých príčin a v takomto čase mechanickyznemožňujú prietok krvi. Z týchto dôvodov nie je pre zdravie celého srdcovo-cievneho systému nevyhnutný.

NO získaný zo stravy

Telo tiež vytvára NO z aminokyseliny nazývanej L-arginín. Ide o aminokyselinu, ktorá je prítomná v mnohých potravinách, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín. Takéto potraviny prispievajú ku konečnej produkcii oxidu dusnatého. Listová zelenina je číslo jedna, a preto by mala byť súčasťou vašej každodennej stravy (t. j. šalát, zeler, kel, špenát). Jednou z najúčinnejších potravín je červená repa, ktorá pomáha znižovať krvný tlak, čo zase pomáha vášmu telu zvyšovať produkciu oxidu dusnatého. Ďalšími prospešnými potravinami súorechy, fazuľa, morčacie mäso, morské plody amlieko, pretože produkujú arginín.

Ak telo neprodukuje dostatok oxidu dusnatého, môže sa u vás prejaviť únava, znížená sexuálna výkonnosť, fibromyalgia, kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak a dokonca strata pamäti. Bohužiaľ, po 40. roku života sa produkcia oxidu dusnatého v tele znižuje.

Dysfunkcia endotelu

Faktory, ktoré negatívne ovplyvňujú funkciu endotelových buniek, zahŕňajú fajčenie, cukrovku a hypertenziu. Pre vznik tejto dysfunkcie je typická znížená produkcia NO. Ide o nerovnováhu medzi vasodilatáciou (rozšírenie ciev) a vasokonstrikciou (zúženie ciev). Táto nerovnováha sa spája s rozvojom hypertenzie, aterosklerózy, metabolického syndrómu a tiež reumatoidnej artritídy. S tým súvisí aj následná erektilná dysfunkcia, keďže erekcia je spôsobená nedostatočným prekrvením arteriol v penise.

Funkcie oxidu dusnatého v tele

1. Plní dôležitú funkciu v obehovej sústave

Ako sme už vysvetlili, oxid dusnatý v krvi zohráva dôležitú úlohu pri správnej funkcii obehovej sústavy. Spôsobuje rozšírenie ciev, čo umožňuje transport veľkého množstva krvi. Ak je produkcia NO nedostatočná, znamená to, že krv nemôže cievami prúdiť tak ľahko, čo na seba nabaľuje celý rad kardiovaskulárnych problémov.


2. Znižuje krvný tlak

Oxid dusnatý tiež znižuje krvný tlak. Tento účinok môžeme do určitej miery ovplyvniť prostredníctvom potravín, ktoré konzumujeme. Je známe, že strava s vysokým obsahom zelených listov a červenej repy znižuje vysoký krvný tlak, pretože zelenina je dobrým zdrojom nitrátov. V tele sa dusičnany menia na dusitany. Dusitany sa premieňajú na oxid dusnatý. Ako už vieme, NO potom rozširuje cievy, čo následne znižuje krvný tlak. Okrem toho NO zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ako aj aterosklerotických plátov, ktoré keď sa vytvoria, môžu znížiť alebo úplne zablokovať prívod krvi cez tepny do srdca.

3. NO sa podieľa na funkciách nervového systému

Oxid dusnatý má mnoho funkcií v centrálnom nervovom systéme (mozog a miecha). Zohráva úlohu pri:

  • učení a pamäti
  • kontroluje telesnú teplotu
  • reguluje príjem potravy
  • riadi cyklus spánok-bdenie
  • riadi cyklus spánok-bdenie
  • reguluje uvoľňovanie hormónov
  • chráni nervový systém
4. NO plní svoju funkciu v imunitnom systéme
Oxid dusnatý produkujú makrofágy, typ bielych krviniek nášho imunitného systému. NO zabíja baktérie a inhibuje replikáciu vírusov.
Makrofágy a pôsobenie oxidu dusnatého sú súčasťou našej prirodzenej imunitnej reakcie. Je to rýchla reakcia, ktorá je rovnaká pre akýkoľvek patogén (organizmus spôsobujúci ochorenie).
Imunitné bunky produkujú oxid dusnatý ako obrannú molekulu proti baktériám a iným patogénom. Niektorí vedci sa domnievajú, že nedostatok oxidu dusnatého je dôvodom, prečo niektoré antibiotiká neúčinkujú tak, ako by mali. Predpokladá sa tiež, že oxid dusnatý reguluje rast a umieranie imunitných a zápalových buniek.


5. Zvyšuje výkonnosť
Keď cvičíme, zrýchľuje sa naša srdcová frekvencia a prietok krvi - a vždy, keď sa to stane, produkuje sa viac oxidu dusnatého. To má za následok lepší výkon a zníženie bolestivosti svalov počas tréningu a následnej regenerácie. Z tohto dôvodu má na dostatočnú produkciu NO vplyv aj samotné cvičenie.

Okrem vyššie uvedených výhod NO prispieva aj k neuroplasticite mozgu, regenerácii svalov, bojuje proti zápalom a pozitívne pôsobí pri erekčnej dysfunkcii. Na princípe NO, konkrétne lepšieho prekrvenia tkanív, funguje aj viagra. Louise Ignarr verí, že NO je taká dôležitá molekula, že je ideálnou voľbou na prevenciu až z80 % kardiovaskulárnych problémov, najmä ak ich máte v rodinnej anamnéze.

Preto sme vytvorili N0 Booster Extreme. Je to zmestroch najdôležitejších aminokyselín, ktoré podporujú tvorbu NO v krvnom obehu. Je vhodný pre športovcov, ktorí chcú zvýšiť svoj výkon počas tréningu, napumpovať svaly a regenerovať, ako aj ako vhodná alternatíva pre jedincov zameraných na kardiovaskulárne zdravie.

Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z