Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

PYRIDOXAL-5-FOSFÁT

Další názvy:
vitamín B6
Vitamín B6 sa nachádza v troch rôznych formách. Aby sa z týchto foriem získala výživová hodnota, musí sa najprv v pečeni premeniť na P5P (pyridoxal-5-fosfát). P5P je aktívna forma vitamínu B6, je to aktívny koenzým, ktorý spolupracuje s enzýmami a pomáha im rýchlejšie a efektívnejšie vykonávať ich úlohy. Je preto kľúčovým prvkom biosyntézy. Ak sa vitamíny B6 užívajú s horčíkom, poskytnú väčší úžitok P5P. Ak sa vitamín B6 užíva v neaktívnej forme, nemusí sa správne vstrebať napriek aktivite rozkladu v pečeni. Pyridoxal-5-fosfát je až 10-krát účinnejší ako neaktívna forma vitamínu B6 a vďaka ľahkému vstrebávaniu v tele začína pôsobiť takmer okamžite po požití.

P5P zohráva dôležitú úlohu v metabolizme na bunkovej úrovni, čo zlepší celkovú fyzickú energiu. Keďže P5P dokáže zlepšiť komunikáciu medzi neurónmi v mozgu, zlepšuje mentálnu energiu, čo vedie k lepšej koncentrácii. Je nevyhnutný pre biosyntézu neurotransmiterov a zohráva dôležitú úlohu pri produkcii serotonínu, ktorý je zodpovedný za potláčanie depresie a zlepšenie nálady. P5P má neuroprotektívne schopnosti a zlepšuje celkové zdravie mozgu. Má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém.
Reguluje spánok, je dôležitý pre rast a obnovu svalov. Podporuje zdravie pokožky, nechtov a rast vlasov.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín: aminokyselina pre zdravie tela a mysle
Glycín je jednou z najjednoduchších a najdôležitejších aminokyselín v ľudskom tele. Hoci ide o tzv. neesenciálnu aminokyselinu, čo znamená, že si ju telo dokáže syntetizovať samo, jej príjem z potravy alebo doplnkov stravy môže mať významný vplyv na naše zdravie. Pozrime sa na túto aminokyselinu bližšie a zistime, aké výhody môže priniesť.
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Magnéziový nápoj: spôsob, ako účinne doplniť horčík
Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské telo. Zohráva kľúčovú úlohu v mnohých procesoch, ako je správna funkcia svalov, nervov, energetický metabolizmus a zdravie kostí. Napriek tomu veľká časť populácie trpí jeho nedostatkom. Horčíkový nápoj je rýchly a pohodlný spôsob, ako telu dodať potrebnú dávku horčíka. Pozrime sa, prečo je tento nápoj skvelou voľbou a ako ho správne zaradiť do svojho režimu.