Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Výhody čaju Matcha

Čaj Matcha alebo tiež Maccha je starobylý nápoj pripravovaný z jemne mletého, jasne zeleného prášku získaného z rastliny Camellia sinensis. Je to prírodný, organický zelený čaj, ktorý má dlhú históriu. Najstaršie zmienky pochádzajú z Číny a Japonska, kde sa používal ako liečivo na rôzne ochorenia a neskôr najmä pre jeho schopnosť urýchľovať metabolizmus a zvyšovať koncentráciu.

aróma, aromatický, buddha


Zajímavosťou tohto čaju je jeho pestovanie. Niekoľko týždňov pred zberom sa pole čajovníka zatieni, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu, a rastlina je takmer v úplnej tme. Rastlina potom nedostatok svetla kompenzuje zvýšenou produkciou chlorofylu a aminokyselín. Vo všeobecnosti si rastlina vďaka tejto forme pestovania zachováva viac výživových látok a získava tmavší odtieň zelenej farby.
Štúdie čaju matcha a látok, ktoré obsahuje, odhalili množstvo prínosov pre ľudské zdravie:

Vysoký obsah antioxidantov

Čaj Matcha je najdôležitejším zdrojom katechínov. Katechíny sú silné prírodné antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Voľné radikály poškodzujú alebo ničia bunky, čo vedie k rôznym ochoreniam.

Mutácia a poškodenie buniek môžu mať za následok srdcové ochorenia, predčasné starnutie alebo dokonca rakovinu. Nadbytok voľných radikálov zhoršuje zápaly a prispieva k situácii, keď telo bojuje s infekciou. Okrem toho môže nadbytok voľných radikálov spôsobiť oxidačný stres, nerovnováhu medzi produkciou voľných radikálov a schopnosťou organizmu vyrovnávať ich škodlivé účinky pomocou antioxidantov.

Podľa výskumu je počet určitých katechínov v čaji matcha až 137-krát vyšší ako v iných druhoch zeleného čaju.

Ochrana pečene

Zdravá pečeň je dôležitá pre naše zdravie a zohráva kľúčovú úlohu pri odplavovaní toxínov a spracovaní živín. Práve čaj Matcha môže mať pozitívny vplyv na zdravie pečene.

Analýza 15 štúdií zistila, že pravidelné pitie zeleného čaju znižuje riziko ochorenia pečene.
Ďalšia štúdia uskutočnila výskum na 80 pacientoch s ochorením pečene spôsobeným neobvykle vysokou hladinou cholesterolu a triglyceridov v pečeni. Po 12 týždňoch konzumácie extraktu zo zeleného čaju u pacientov došlo k výraznému zníženiu hladiny pečeňových enzýmov, čo je znakom poškodenia pečene.


Zvýšená pozornosť, pamäť a výkonnosť mozgu


Matcha obsahuje aj zlúčeninu nazývanú L-theanín produkujúcu hormóny ako dopamín a serotonín, ktoré zlepšujú náladu, zlepšujú pamäť a podporujú lepšiu koncentráciu. Zistilo sa tiež, že L-theanín zvyšuje aktivitu alfa vĺn v mozgu, ktorá zvyšuje hladinu serotonínu, GABA a dopamínu, vyvoláva relaxačné účinky a môže pomáhať znižovať stres.
V výskume, v ktorom účastníci konzumovali čaj matcha alebo tyčinku obsahujúcu 4 gramy prášku matcha, sa zistilo, že matcha spôsobuje zvýšenú pozornosť a pamäť v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Čaj matcha navyše obsahuje vyššie množstvo kofeínu ako tradičný zelený čaj a práve kofeín sa spája s pozitívnymi účinkami na mozog, pozornosť a pamäť.

Podpora srdca


Srdcové ochorenia sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí. Ukázalo sa, že pitie najmä zeleného čaju môže znížiť hladinu zlého LDL cholesterolu a triglyceridov, čím chráni pred ochorením srdca.

Môže tiež pomôcť predchádzať oxidácii LDL cholesterolu, a v dôsledku toho aj usadzovaniu cholesterolu.

Pitie zeleného čaju tak v kombinácii s vyváženou stravou a zdravým životným štýlom môže pomôcť udržať srdce zdravé a silné.

Pomáha pri chudnutí

Väčšina doplnkov na chudnutie obsahuje "extrakt zo zeleného čaju", pretože zelený čaj je známy svojou schopnosťou znižovať hmotnosť.

Štúdie ukazujú, že s konzumáciou zeleného čaju sa spája zvýšenie metabolizmu a zvýšené spaľovanie tukov.
Jedna štúdia zistila, že pri konzumácii zeleného čaju počas mierneho cvičenia došlo k zvýšeniu spaľovania tukov až o 17 %.
Analýza 11 štúdií ukázala, že zelený čaj znížil telesnú hmotnosť a následne pomohol znížiť hmotnosť udržať.

Aj keď sa tieto štúdie zamerali predovšetkým na extrakt zo zeleného čaju, matcha pochádza z tej istej rastliny a mala by mať rovnaký, ak nie väčší účinok.

Pôsobí protizápalovo


Zelený čaj obsahuje polyfenoly, zlúčeniny, z ktorých najvýznamnejší je EGCG. Táto zlúčenina má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť odstrániť zápalové ochorenia čriev, ako je Crohnova choroba.


čaj, Chiang Mai, matcha


Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z