Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

9 dôvodov, prečo užívať olej z treščej pečene

Po stáročia ľudia žijúci v severnej Európe používali olej z treščej pečene na posilnenie imunity počas zimných mesiacov. Bežne sa používal aj pri reumatizme, predovšetkým pre jeho protizápalové vlastnosti. Primárnym zdrojom oleja z treščej pečene bola konzumácia čerstvej pečene ryb Gadus morhua. Hoci pre väčšinu ľudí nebola chuťovo príťažlivá, ľudia žijúci v týchto končinách si mysleli, že jej účinky rozhodne stoja za to. A ako sa ukázalo, nemýlili sa.


Čo je olej z treščej pečene?
Olej z tresčej pečene je bohatým zdrojom základných vitamínov vrátane vitamínu D, vitamínu A, ako aj protizápalových omega-3 mastných kyselín.Tieto živiny zohrávajú dôležitú úlohu v zdraví kardiovaskulárneho, hormonálneho, imunitného a reprodukčného systému.
Mastné kyseliny omega-3, rovnaké, aké sa nachádzajú v mastných rybách alebo morských plodoch, ako sú losos, makrela a sardinky, obsahuje aj olej z tresčej pečene .

1.)
Protizápalové vlastnosti

Olej z pečeňovej šťavy je jedným z najbohatších prírodných zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktorými sú kyselina dokozahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Vďaka svojim prirodzeným protizápalovým vlastnostiam sa omega-3 často používajú na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení alebo artritídy.

Deficit omega-3 je na vzostupe v dôsledku nadmernej konzumácie spracovaných potravín a rýchlych alebo vyprážaných jedál, ktoré obsahujú rafinované rastlinné oleje (napríklad sójový olej, repkový olej, bavlníkový olej a kukuričný olej). Bohužiaľ, tieto oleje majú veľmi vysoký obsah mastných kyselín omega-6. Konzumácia oleja z treščej pečene bohatého na omega-3 je jedným zo spôsobov, ako kontrolovať zápaly v tele a optimalizovať pomer mastných kyselín.



2.)
Vitamín D zdroj

Vitamín D je známy najmä ako vitamín, v tele však pôsobí skôr ako hormón než ako vitamín. Ovplyvňuje fungovanie neurotransmiterov, zdravie srdca a zápalové reakcie v tele. Vitamín sa syntetizuje v koži, keď sme vystavení slnečnému UV žiareniu. Najlepší spôsob, ako získať dostatok vitamínu D, je tráviť nejaký čas vonku bez opaľovacieho krému a jesť potraviny bohaté na vitamín D.

Vitamín D prispieva nielen k zdraviu kostí, ale podporuje dôležité funkcie všetkých našich buniek. Keďže nízka hladina vitamínu D môže narušiť schopnosť buniek množiť sa, nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko ochorení a môže spôsobiť vznik chronickej autoimunitnej poruchy, kognitívnych alebo kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, osteoporózy atď.

3.)
Zdroj vitamínu A

Vitamín A je dôležitý antioxidant, ktorý znižuje oxidačný stres, a tým znižuje zápal. Podporuje zdravé oči, mozog a je dôležitý pre tvorbu hormónov. Tí, ktorí majú vyváženú stravu, majú aj dostatok vitamínu A. Nedostatok vitamínu A je rizikom najmä pre tých, ktorí konzumujú veľké množstvo vysoko spracovaných potravín alebo ktorí majú nízky príjem kvalitných čerstvých potravín.


V poslednom čase sa diskutuje o suplementácii vitamínom A, pretože sa predpokladá, že vysoké hladiny sú v skutočnosti zdraviu škodlivé až toxické a spôsobujú hypervitaminózu A. Tú však vo všeobecnosti spôsobujú vysoké dávky, ktoré ľudia konzumujú prostredníctvom doplnkov vitamínu A. Nie množstvo obsiahnuté v čajovej lyžičke oleja z treščej pečene, ktorý obsahuje približne90 % dennej odporúčanej dávky vitamínu A.

Vitamíny A a D sú živiny rozpustné v tukoch, ktoré sa často nachádzajú spolu v živočíšnych potravinách. Oba fungujú ako prekurzory aktívnych hormónov, takže produkujeme určité enzýmy, ktoré každý z nich premieňajú na aktívne formy, ktoré potom telo môže využiť na reguláciu imunitného systému. V tomto prípade sa vitamín A premieňa na retinol. Keď sa vitamín A a D užívajú spoločne, je to pre telo úplne prirodzený proces, ktorý nás na druhej strane chráni pred toxicitou

4.) Pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Olej z tresčej pečene užívaný buď vo forme doplnkov výživy, alebo špecifických potravín, v tomto prípade rýb, pomáha znižovať vysokú hladinu triglyceridov, čo je typ nebezpečného tuku v krvi, ktorý zvyšuje riziko srdcových ochorení. Olej z treščej pečene pomáha aj pri vysokom krvnom tlaku a pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu.


5.) Môže pomôcť predchádzať cukrovke

Ako skvelý zdroj tukov môže olej z treščej pečene kontrolovaťrezistenciu na inzulín, zápaly a kontrolovať hladinu glukózy (cukru) v krvi. Dokonca sa ukázalo, že pomáha zmierňovať príznaky komplikácií súvisiacich s cukrovkou, ako sú napríklad ochorenia obličiek. Užívanie oleja z treščej pečene a vitamínu D počas prvého roku života dieťaťa a počas tehotenstva môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky.

6.) Pomáha liečiť krivicu a reumatoidnú artritídu

Na začiatku 20. storočia vedci zistili, že olej z treščej pečene je prírodné "antirachitikum", čo znamenalo, že tisíce matiek na svete začali kŕmiť deti lyžičkou tohto oleja, aby sa vyhli bolestivej krivici. Užívanie oleja z treščej pečene sa spája s menšou strongou kĺbov a opuchmi u pacientov s artritídou a inými ochoreniami, ktoré sú spôsobené zápalom.



7.) Podporuje reprodukčné zdravie a vývoj dieťaťa

Mastné kyseliny omega-3 sú dôležité pre reprodukčné zdravie a sú ideálne počas tehotenstva. Tieto tuky nachádzajúce sa v oleji z treščej pečene sú "prekurzormi" eikosanoidov , zlúčenín, ktoré ovplyvňujú bunkovú aktivitu. Eikozanoidy sa podieľajú na zápalovom procese a pomáhajú ho udržiavať pod kontrolou. Okrem toho súvisia aj s menštruačným cyklom, plodnosťou a mnohými funkciami súvisiacimi s hormónmi.

8). Podporuje funkciu mozgu

Regulárne užívanie oleja z treščej pečene sa spája s nižším rizikom vzniku depresie, a to vďaka vyššiemu príjmu esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ako aj vitamínu D.

Existuje súvislosť medzi príjmom omega-3 a prevenciou poklesu kognitívnych funkcií u ľudí vrátane Alzheimerovej choroby. Existujú predbežné dôkazy, že obsiahnuté omega-3 (ako aj živiny, ako sú vitamíny skupiny B, vitamíny E, C a D) môžu slúžiť na ochranu pred poklesom kognitívnych funkcií.


9.) Pomáha udržiavať zdravie kostí

Vitamín D je dôležitý pre budovanie a udržiavanie silných kostí. Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré žijú v chladných severných zemepisných šírkach a nemajú dostatok slnečného svetla, majú tendenciu produkovať menej vitamínu D, čo zvyšuje riziko straty kostnej hmoty, zlomenín a tiež obezity.

Dávkovanie

Mastné kyseliny omega-3 potláčajú zápal a mastné kyseliny omega-6 podporujú zápal a potrebujeme správny pomer týchto dvoch živín.








Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z