9 dôvodov, prečo užívať olej z treščej pečene
Čo je olej z treščej pečene?
1.) Protizápalové vlastnosti
Olej z pečeňovej šťavy je jedným z najbohatších prírodných zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktorými sú kyselina dokozahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA). Vďaka svojim prirodzeným protizápalovým vlastnostiam sa omega-3 často používajú na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení alebo artritídy.
Deficit omega-3 je na vzostupe v dôsledku nadmernej konzumácie spracovaných potravín a rýchlych alebo vyprážaných jedál, ktoré obsahujú rafinované rastlinné oleje (napríklad sójový olej, repkový olej, bavlníkový olej a kukuričný olej). Bohužiaľ, tieto oleje majú veľmi vysoký obsah mastných kyselín omega-6. Konzumácia oleja z treščej pečene bohatého na omega-3 je jedným zo spôsobov, ako kontrolovať zápaly v tele a optimalizovať pomer mastných kyselín.
2.) Vitamín D zdroj
Vitamín D je známy najmä ako vitamín, v tele však pôsobí skôr ako hormón než ako vitamín. Ovplyvňuje fungovanie neurotransmiterov, zdravie srdca a zápalové reakcie v tele. Vitamín sa syntetizuje v koži, keď sme vystavení slnečnému UV žiareniu. Najlepší spôsob, ako získať dostatok vitamínu D, je tráviť nejaký čas vonku bez opaľovacieho krému a jesť potraviny bohaté na vitamín D.
Vitamín D prispieva nielen k zdraviu kostí, ale podporuje dôležité funkcie všetkých našich buniek. Keďže nízka hladina vitamínu D môže narušiť schopnosť buniek množiť sa, nedostatok vitamínu D môže zvýšiť riziko ochorení a môže spôsobiť vznik chronickej autoimunitnej poruchy, kognitívnych alebo kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, osteoporózy atď.
3.) Zdroj vitamínu A
Vitamín A je dôležitý antioxidant, ktorý znižuje oxidačný stres, a tým znižuje zápal. Podporuje zdravé oči, mozog a je dôležitý pre tvorbu hormónov. Tí, ktorí majú vyváženú stravu, majú aj dostatok vitamínu A. Nedostatok vitamínu A je rizikom najmä pre tých, ktorí konzumujú veľké množstvo vysoko spracovaných potravín alebo ktorí majú nízky príjem kvalitných čerstvých potravín.
V poslednom čase sa diskutuje o suplementácii vitamínom A, pretože sa predpokladá, že vysoké hladiny sú v skutočnosti zdraviu škodlivé až toxické a spôsobujú hypervitaminózu A. Tú však vo všeobecnosti spôsobujú vysoké dávky, ktoré ľudia konzumujú prostredníctvom doplnkov vitamínu A. Nie množstvo obsiahnuté v čajovej lyžičke oleja z treščej pečene, ktorý obsahuje približne90 % dennej odporúčanej dávky vitamínu A.
Vitamíny A a D sú živiny rozpustné v tukoch, ktoré sa často nachádzajú spolu v živočíšnych potravinách. Oba fungujú ako prekurzory aktívnych hormónov, takže produkujeme určité enzýmy, ktoré každý z nich premieňajú na aktívne formy, ktoré potom telo môže využiť na reguláciu imunitného systému. V tomto prípade sa vitamín A premieňa na retinol. Keď sa vitamín A a D užívajú spoločne, je to pre telo úplne prirodzený proces, ktorý nás na druhej strane chráni pred toxicitou
4.) Pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Olej z tresčej pečene užívaný buď vo forme doplnkov výživy, alebo špecifických potravín, v tomto prípade rýb, pomáha znižovať vysokú hladinu triglyceridov, čo je typ nebezpečného tuku v krvi, ktorý zvyšuje riziko srdcových ochorení. Olej z treščej pečene pomáha aj pri vysokom krvnom tlaku a pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu.
5.) Môže pomôcť predchádzať cukrovke
Ako skvelý zdroj tukov môže olej z treščej pečene kontrolovaťrezistenciu na inzulín, zápaly a kontrolovať hladinu glukózy (cukru) v krvi. Dokonca sa ukázalo, že pomáha zmierňovať príznaky komplikácií súvisiacich s cukrovkou, ako sú napríklad ochorenia obličiek. Užívanie oleja z treščej pečene a vitamínu D počas prvého roku života dieťaťa a počas tehotenstva môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku cukrovky.
6.) Pomáha liečiť krivicu a reumatoidnú artritídu
Na začiatku 20. storočia vedci zistili, že olej z treščej pečene je prírodné "antirachitikum", čo znamenalo, že tisíce matiek na svete začali kŕmiť deti lyžičkou tohto oleja, aby sa vyhli bolestivej krivici. Užívanie oleja z treščej pečene sa spája s menšou strongou kĺbov a opuchmi u pacientov s artritídou a inými ochoreniami, ktoré sú spôsobené zápalom.
7.) Podporuje reprodukčné zdravie a vývoj dieťaťa
Mastné kyseliny omega-3 sú dôležité pre reprodukčné zdravie a sú ideálne počas tehotenstva. Tieto tuky nachádzajúce sa v oleji z treščej pečene sú "prekurzormi" eikosanoidov , zlúčenín, ktoré ovplyvňujú bunkovú aktivitu. Eikozanoidy sa podieľajú na zápalovom procese a pomáhajú ho udržiavať pod kontrolou. Okrem toho súvisia aj s menštruačným cyklom, plodnosťou a mnohými funkciami súvisiacimi s hormónmi.
8). Podporuje funkciu mozgu
Regulárne užívanie oleja z treščej pečene sa spája s nižším rizikom vzniku depresie, a to vďaka vyššiemu príjmu esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ako aj vitamínu D.
Existuje súvislosť medzi príjmom omega-3 a prevenciou poklesu kognitívnych funkcií u ľudí vrátane Alzheimerovej choroby. Existujú predbežné dôkazy, že obsiahnuté omega-3 (ako aj živiny, ako sú vitamíny skupiny B, vitamíny E, C a D) môžu slúžiť na ochranu pred poklesom kognitívnych funkcií.
9.) Pomáha udržiavať zdravie kostí
Vitamín D je dôležitý pre budovanie a udržiavanie silných kostí. Štúdie ukazujú, že ženy, ktoré žijú v chladných severných zemepisných šírkach a nemajú dostatok slnečného svetla, majú tendenciu produkovať menej vitamínu D, čo zvyšuje riziko straty kostnej hmoty, zlomenín a tiež obezity.
Dávkovanie
Mastné kyseliny omega-3 potláčajú zápal a mastné kyseliny omega-6 podporujú zápal a potrebujeme správny pomer týchto dvoch živín.