Bezlepkové múky: široká ponuka zdravých možností pečenia
Pre bezlepkárov je výber správnej múky kľúčom k príprave chutných a výživných jedál. Bezlepkové múky sa vyrábajú z prirodzene bezlepkových surovín a ich používanie sa v posledných rokoch rozšírilo nielen kvôli zdravotným potrebám, ale aj kvôli ich rozmanitosti a výživovým výhodám.
Prečo si vybrať bezlepkové múky?
Obľúbené druhy bezlepkových múk
Rýžová múka
Rýžová múka má jemnú a neutrálnu chuť, vďaka čomu je ideálna na pečenie sladkých aj slaných jedál. Je bohatá na sacharidy a ľahko stráviteľná. Jej zmiešaním s inými múkami možno dosiahnuť lepšiu štruktúru a štruktúru cesta.Mandľová múka
Táto múka je vysoko výživná a bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vitamín E. Je vhodná najmä na prípravu dezertov, ako sú koláče alebo sušienky. Výskumy potvrdzujú, že konzumácia mandľových výrobkov môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a stabilizáciu hladiny cukru v krvi.2Mandľová múka
Múka je prirodzene bezlepková a bohatá na antioxidanty a minerály, ako je horčík a železo. Je ideálna na prípravu palaciniek alebo chleba. Je známe, že pohánka obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu podporovať zdravie metabolizmu a znižovať riziko chronických ochorení.Kokokosová múka
Táto múka sa vyrába zo sušenej dužiny kokosového orecha a je bohatá na vlákninu. Má jemnú sladkú chuť, vďaka ktorej je ideálna do dezertov. Jej vysoká nasiakavosť znamená, že pri pečení potrebujete menej múky a viac tekutiny.Ciroková múka
Vyrába sa z mletého cíceru, táto múka je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Používa sa v mnohých tradičných receptoch, ako sú palacinky a hummus. Obľúbená je aj pre svoju orechovú chuť.Múka z maranthu
Múka z maranthu je pseudozrno s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a vlákniny. Táto múka sa často kombinuje s inými múkami kvôli svojej výraznej chuti. Štúdie uvádzajú jej protizápalové vlastnosti a schopnosť prispievať k lepšej kontrole cholesterolu.3
Zmesi bezlepkových múk
Keďže každá bezlepková múka má iné vlastnosti, často sa kombinujú, aby napodobnili vlastnosti pšeničnej múky. Zmesi bezlepkových múk sa skladajú z viacerých druhov múk a škrobov, napríklad tapiokovej alebo kukuričnej, a zvyčajne obsahujú guarovú alebo xantánovú gumu pre lepšiu štruktúru cesta.
A sú bezlepkové múky vždy zdravé?
Ak je prirodzene bezlepkové múky ponúkajú mnoho výživových výhod, priemyselne spracované zmesi môžu obsahovať viac rafinovaných škrobov a menej živín. Preto je dobré vyberať si múky s minimálnym spracovaním a uprednostňovať prírodné zložky.
Záver
2Hou, Y., Ojo, O., Wang, L., Wang, Q., Jiang, Q., Shao, X., & Wang, X. (2018). Randomizovaná kontrolovaná štúdia na porovnanie účinku arašidov a mandlí na kardio-metabolické a zápalové parametre u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Nutrients, 10(11), Article 1565.
3Chmelík, Z., Kotolová, H., Piekutowská, Z., Horská, K., Bartošová, L., Suchý, P., & Kollar, P. (2013). Porovnanie vplyvu amarantovej múky a skvalénu na plazmatický cholesterol u myší s dyslipidémiou vyvolanou diétou. Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift, 126(5-6), 251-255.