Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Bezlepkové múky: široká ponuka zdravých možností pečenia

Pre bezlepkárov je výber správnej múky kľúčom k príprave chutných a výživných jedál. Bezlepkové múky sa vyrábajú z prirodzene bezlepkových surovín a ich používanie sa v posledných rokoch rozšírilo nielen kvôli zdravotným potrebám, ale aj kvôli ich rozmanitosti a výživovým výhodám.

Prečo si vybrať bezlepkové múky?

Glutén je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách, ako je pšenica, raž alebo jačmeň, a u niektorých ľudí spôsobuje alergie, neznášanlivosť alebo celiakiu. Pri celiakii dochádza k imunitnej reakcii, ktorá poškodzuje sliznicu tenkého čreva a môže viesť k vážnym zdravotným problémom. Preto sú bezlepkové múky nevyhnutné pre tých, ktorí potrebujú alebo chcú vylúčiť lepok.
Nedávne štúdie ukazujú, že bezlepkové múky môžu byť nielen vhodnou alternatívou, ale vďaka svojmu zloženiu môžu aj obohatiť stravu o cenné zložky. Napríklad niektoré druhy, ako mandľová alebo pohánková múka, obsahujú väčšie množstvo vlákniny, bielkovín a zdravých tukov ako bežná pšeničná múka.1

Obľúbené druhy bezlepkových múk

  1. Rýžová múka
    Rýžová múka má jemnú a neutrálnu chuť, vďaka čomu je ideálna na pečenie sladkých aj slaných jedál. Je bohatá na sacharidy a ľahko stráviteľná. Jej zmiešaním s inými múkami možno dosiahnuť lepšiu štruktúru a štruktúru cesta.

  2. Mandľová múka
    Táto múka je vysoko výživná a bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vitamín E. Je vhodná najmä na prípravu dezertov, ako sú koláče alebo sušienky. Výskumy potvrdzujú, že konzumácia mandľových výrobkov môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a stabilizáciu hladiny cukru v krvi.2

  3. Mandľová múka
    Múka je prirodzene bezlepková a bohatá na antioxidanty a minerály, ako je horčík a železo. Je ideálna na prípravu palaciniek alebo chleba. Je známe, že pohánka obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré môžu podporovať zdravie metabolizmu a znižovať riziko chronických ochorení.

  4. Kokokosová múka
    Táto múka sa vyrába zo sušenej dužiny kokosového orecha a je bohatá na vlákninu. Má jemnú sladkú chuť, vďaka ktorej je ideálna do dezertov. Jej vysoká nasiakavosť znamená, že pri pečení potrebujete menej múky a viac tekutiny.

  5. Ciroková múka
    Vyrába sa z mletého cíceru, táto múka je bohatá na bielkoviny a vlákninu. Používa sa v mnohých tradičných receptoch, ako sú palacinky a hummus. Obľúbená je aj pre svoju orechovú chuť.

  6. Múka z maranthu
    Múka z maranthu je pseudozrno s vysokým obsahom bielkovín, minerálov a vlákniny. Táto múka sa často kombinuje s inými múkami kvôli svojej výraznej chuti. Štúdie uvádzajú jej protizápalové vlastnosti a schopnosť prispievať k lepšej kontrole cholesterolu.3

Zmesi bezlepkových múk

Keďže každá bezlepková múka má iné vlastnosti, často sa kombinujú, aby napodobnili vlastnosti pšeničnej múky. Zmesi bezlepkových múk sa skladajú z viacerých druhov múk a škrobov, napríklad tapiokovej alebo kukuričnej, a zvyčajne obsahujú guarovú alebo xantánovú gumu pre lepšiu štruktúru cesta.

A sú bezlepkové múky vždy zdravé?

Ak je prirodzene bezlepkové múky ponúkajú mnoho výživových výhod, priemyselne spracované zmesi môžu obsahovať viac rafinovaných škrobov a menej živín. Preto je dobré vyberať si múky s minimálnym spracovaním a uprednostňovať prírodné zložky.


Záver

Bezlepkové múky otvárajú širokú škálu možností v kuchyni pre bezlepkárov aj zdravých stravníkov. Od jemnej ryžovej múky až po nutrične bohatú mandľovú múku - pre každého sa niečo nájde. Dôležité je skúšať a kombinovať rôzne druhy, aby ste získali správnu štruktúru a chuť.
Viac bezlepkových múk nielenže nahrádza tradičnú múku, ale môže s ňou aj súťažiť o cenné živiny. Bezlepkové pečenie tak môže byť nielen zdravšie, ale aj zábavné a kreatívne!

1Culețu, A., Susman, I., Duță, D., & Belc, N. (2021). Nutričné a funkčné vlastnosti bezlepkových múk. Applied Sciences, 11(6), Article 2735.
2
Hou, Y., Ojo, O., Wang, L., Wang, Q., Jiang, Q., Shao, X., & Wang, X. (2018). Randomizovaná kontrolovaná štúdia na porovnanie účinku arašidov a mandlí na kardio-metabolické a zápalové parametre u pacientov s diabetes mellitus 2. typu. Nutrients, 10(11), Article 1565.
3Chmelík, Z., Kotolová, H., Piekutowská, Z., Horská, K., Bartošová, L., Suchý, P., & Kollar, P. (2013). Porovnanie vplyvu amarantovej múky a skvalénu na plazmatický cholesterol u myší s dyslipidémiou vyvolanou diétou. Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift, 126(5-6), 251-255.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z