Butyrát
Názov butyrát pochádza zo starogréckeho slova pre maslo. Gréci si totiž všimli, že ako maslo alebo mlieko žltne, získava silný zápach, čo je čiastočne spôsobené produkciou butyrátu v mlieku. Butyrát vzniká v hrubom čreve ako vedľajší produkt metabolizmu rozpustnej vlákniny.
Butyrát je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorú produkujú črevné baktérie pri rozklade vlákniny. Tento metabolit má v ľudskom tele mnoho dôležitých funkcií, najmä prezdravé trávenie, podporu zdravia mozgu aochranu pred chorobami.
Jedným z hlavných prínosov butyrátu pre črevá je, že je hlavným zdrojom paliva pre bunky vystieľajúce hrubé črevo, tzv. kolonocyty. Bez neho by tieto bunky jednoducho neprežili a črevné prostredie, v ktorom sa darí črevným mikróbom, by neexistovalo.
Kolonocyty totiž pri efektívnom fungovaní udržiavajú črevá bez kyslíka a poskytujú dokonalé prostredie pre črevné mikróby. Butyrát tiež reguluje prirodzený pohyb potravy črevom a zvyšuje prietok krvi do hrubého čreva.