Cejlónska škorica
Zařazení:
Další názvy:
Škoricovník cejlónsky
Škorica je bežne používaným korením už tisíce rokov v rôznych kultúrach po celom svete. Okrem lahodnej chuti má cejlónska škorica aj množstvo zdraviu prospešných látok. Ako tradičný liek sa používa na liečbu ochorení, ako je bronchitída, poruchy trávenia a gynekologické problémy. Cejlónska škorica známa aj ako pravá škorica pochádza z kôry tropického stromu rastúceho najmä na Srí Lanke, ale aj v južnej Indii a na Madagaskare. Škorica je vlastne kôra stromov, ktorá sa po vysušení stočí. Škorica cejlónska reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje činnosť mozgu a má vynikajúce protizápalové vlastnosti.
Hlavnou liečivou látkou v škorici je cinnamaldehyd a práve ten dodáva škorici jej sladkú a korenistú arómu. Cejlónska škorica je bohatá na polyfenoly, čo sú protizápalové zlúčeniny, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu. Vysoký obsah trieslovín v škorici podporuje zdravie srdca a je silným antioxidantom.
Hlavnou liečivou látkou v škorici je cinnamaldehyd a práve ten dodáva škorici jej sladkú a korenistú arómu. Cejlónska škorica je bohatá na polyfenoly, čo sú protizápalové zlúčeniny, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu. Vysoký obsah trieslovín v škorici podporuje zdravie srdca a je silným antioxidantom.