Červená kvasnicová ryža
Zařazení:
Další názvy:
Monascus purpureus
Červená kvasnicová ryža je prírodný produkt používaný ázijskými tradičnými bylinkármi približne od roku 800 n. l. Červená kvasnicová ryža sa vyrába fermentáciou červených kvasníc (Monascus purpureus) s bielou ryžou a bežne sa používa pri varení na zvýraznenie farby a chuti potravín. Červená kvasnicová ryža je druh fermentovanej ryže, ktorá sa vyrába pomocou špecifického druhu plesne Monascus ruber alebo Monascus purpureusČervená kvasnicová ryža je dostupná aj ako orálny doplnok. Červená kvasnicová ryža obsahuje zlúčeninu, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Jednou zo zlúčenín je monakolín K, rovnaká zložka, ktorá sa nachádza v lieku na zníženie hladiny cholesterolu na lekársky predpis. Okrem toho môže pomôcť pri metabolickom syndróme. Metabolický syndróm je súbor príznakov, ktoré zvyšujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a mozgová príhoda.