Dátumová dlaň vpravo
Dátová palma je palma, ktorá pochádza z prednej Ázie a pestuje sa v subtropických oblastiach sveta. Datľovej palme sa darí v púštnych a polopúštnych oblastiach, pretože má rada vysoké teploty a nízku vlhkosť. Sladké plody datľovníka sa konzumujú čerstvé alebo sušené a obsahujú malé množstvo bielkovín, ale oveľa viac vlákniny, ako aj vitamíny A, B, C a minerálne látky, ako sú vápnik, zinok, fosfor, draslík, železo a mangán. Datle slúžia ako veľmi rýchly zdroj energie vďaka množstvu cukru. Používa sa v podstate celá palma. Z dlhých tuhých listov sa vyrábajú nádoby a koše, z pevných vlákien sa tkajú laná a šťava z kvetenstva sa používa na výrobu palmového vína. Datľový sirup, med a cukor sa vyrábajú priamo z datlí. Okrem iného slúži datľovník ako okrasná rastlina.
Dátumy sú nepochybne dôležitou súčasťou arabskej kuchyne a sú užitočné aj ako liek proti vysokému krvnému tlaku, pôsobia proti zápche a nezvyšujú hladinu glukózy v krvi. Svoje využitie datle nachádzajú aj v kozmetickom priemysle, kde sa pridávajú do krémov proti starnutiu a do prípravkov na vlasy, pretože hydratujú pokožku a zabraňujú tvorbe lupín.
Blog



