Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Európsky olivovník

Další názvy:
Olea europaea
Oliva je vždyzelený strom, ktorý dosahuje výšku 5 m. Môže dorásť do výšky od 5m do 10m. Kmeň je nízky so sivozelenou strapcovitou kôrou. Koruna je bohato rozvetvená, nepravidelná, vajcovitá až guľovitá.

Plodom olivovníka je oliva, ktorá je malým plodom patriacim do skupiny plodov nazývaných jadrovníky. Surové, nespracované olivy majú mimoriadne horkú chuť a používajú sa len na získavanie olivového oleja. Olivy, ktoré sa konzumujú, sa najprv spracujú, aby sa odstránila ich horkosť. Existujú dva základné druhy olív: zelené a čierne. Farba olív závisí od stupňa zrelosti. Zelené olivy sú nezrelé olivy, ktoré sa väčšinou používajú na výrobu olivového oleja. Sú tvrdé a majú veľmi horkú chuť. Na druhej strane čierne olivy sú úplne zrelé olivy, ktoré sú mäkšie a menej horké v porovnaní so zelenými olivami. Olivy obsahujú zdravé tuky, z ktorých sa získava olivový olej. V stredomorskej oblasti sa takmer 90 % olív používa na výrobu olivového oleja.

Hlavnými účinnými látkami olív a olivových listov sú oleuropeín a hydroxytyrozol, ktoré majú okrem iného pozitívne účinky najmä na kardiovaskulárne zdravie, antidiabetické, antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky.

Olive sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, jódu, fosforu, sodíka a medi. Obsahujú 11-15 % tuku, z toho 74 % kyseliny olejovej, ktorá je typom mononenasýtenej mastnej kyseliny. Kyselina olejová, hlavná zložka olivového oleja, má niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Má protizápalové účinky, znižuje riziko srdcových ochorení a prispieva aj k prevencii rakoviny.

Veľmi vysoký obsah vitamínu E a ďalších silných antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v olivách, znižuje riziko chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Podporujú zdravie srdca, pomáhajú chrániť pred osteoporózou a znižujú krvný tlak. Olivy tiež posilňujú imunitný systém a podporujú energiu.

Olivy prispievajú k zdraviu pokožky a vlasov. Pravidelné používanie olivového oleja na pokožku zvyšuje elasticitu pokožky, redukuje vrásky a tmavé škvrny a dodáva pokožke mladistvý vzhľad. Olivový olej je plný vitamínov A a E, vďaka čomu je skvelým hydratačným prostriedkom, ktorý znižuje suchosť a dehydratáciu pokožky. Pomáha tiež udržiavať rovnováhu kožného mazu, udržiava pokožku zdravú a chráni ju pred poškodením slnkom. Olivový olej má ukľudňujúce účinky. Pomáha znižovať svrbenie a je vhodný na ošetrenie vyrážok. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam pomáha aj pri kožných alergiách. Olivový olej vyživuje vlasy, zlepšuje ich štruktúru, dodáva im vlhkosť, jemnosť a zdravý vzhľad. Okrem toho si vie poradiť s lupinami a inými problémami súvisiacimi s pokožkou hlavy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z