Európsky olivovník
Olive sú bohatým zdrojom mnohých vitamínov a minerálnych látok, najmä vitamínu E, vápnika, železa, horčíka, jódu, fosforu, sodíka a medi. Obsahujú 11-15 % tuku, z toho 74 % kyseliny olejovej, ktorá je typom mononenasýtenej mastnej kyseliny. Kyselina olejová, hlavná zložka olivového oleja, má niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Má protizápalové účinky, znižuje riziko srdcových ochorení a prispieva aj k prevencii rakoviny.
Veľmi vysoký obsah vitamínu E a ďalších silných antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v olivách, znižuje riziko chronických ochorení vrátane kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Podporujú zdravie srdca, pomáhajú chrániť pred osteoporózou a znižujú krvný tlak. Olivy tiež posilňujú imunitný systém a podporujú energiu.
Olivy prispievajú k zdraviu pokožky a vlasov. Pravidelné používanie olivového oleja na pokožku zvyšuje elasticitu pokožky, redukuje vrásky a tmavé škvrny a dodáva pokožke mladistvý vzhľad. Olivový olej je plný vitamínov A a E, vďaka čomu je skvelým hydratačným prostriedkom, ktorý znižuje suchosť a dehydratáciu pokožky. Pomáha tiež udržiavať rovnováhu kožného mazu, udržiava pokožku zdravú a chráni ju pred poškodením slnkom. Olivový olej má ukľudňujúce účinky. Pomáha znižovať svrbenie a je vhodný na ošetrenie vyrážok. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam pomáha aj pri kožných alergiách. Olivový olej vyživuje vlasy, zlepšuje ich štruktúru, dodáva im vlhkosť, jemnosť a zdravý vzhľad. Okrem toho si vie poradiť s lupinami a inými problémami súvisiacimi s pokožkou hlavy.