Feniklový olej
Fenikel je zimná zelenina podobná zeleru so zaujímavou chuťou a vôňou. Feniklový olej sa získava destiláciou rozdrvených semien vodnou parou a pre svoje liečivé vlastnosti sa používa v mnohých kultúrach už od nepamäti. V starovekej čínskej medicíne sa používal pri rôznych zdravotných problémoch, od zmiernenia zápchy až po zvýšenie tvorby materského mlieka.
Feniklový olej sa vyrába zo semien feniklu tak, že sa semená najprv vysušia a potom sa destilujú parou. Aróma je podobná anízovej silici a používa sa ako ochucovadlo do potravín - pečiva, mäsa, alkoholických nápojov. Feniklový olej sa podáva lokálne, v aromaterapii a vnútorne. Obsahuje anetol, limonén, fenchón, estragol, alfa-pinén, alfa-phellandrén. Má antioxidačné, antimikrobiálne, protizápalové, antiseptické účinky, zabraňuje a zmierňuje kŕče a kontrakcie, podporuje zdravie žalúdka, zlepšuje trávenie, bolesti brucha, podporuje peristaltiku čriev, zmierňuje nadúvanie, lieči zápchu, pôsobí ako diuretikum, chráni pečeň, odstraňuje toxíny z pečene, lieči kašeľ, prechladnutie, uľahčuje vykašliavanie hlienov, baktérií a častíc, zmierňuje PMS, reguluje hladinu cukru v krvi, lieči kožné ochorenia, akné, pupienky a pomáha pri suchých a bolestivých očiach.
Nežiaduce účinky môžu zahŕňať podráždenie pokožky a môžu ovplyvniť množstvo menštruačnej krvi.
Blog



