Fytochemikálie
Fytochemikálie sú základné živiny, ktoré majú ochranné funkcie. Je známych viac ako tisíc druhov fytochemikálií. Medzi najznámejšie patria glykopén (v paradajkách)izoflavóny (v sóji) a favanoidy (v ovocí) a resveratrol (v červenom víne).
V ľudskom tele majú fytochemikálie rôzne funkcie, napríklad:
Antioxidačnú funkciu - chránia bunky pred oxidačným poškodením a znižujú riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Antioxidačné fytochemikálie možno získať z cibule, cesnaku, mrkvy, čaju a hrozna.
Stimulácia enzýmov - stimulujú enzýmy, ktoré znižujú účinnosť estrogénov
Hormonálne pôsobenie - napodobňujú estrogény, a tým pomáhajú zmierňovať príznaky menopauzy
Väčšina potravín, ktoré sú súčasťou našej každodennej stravy, obsahuje množstvo fytochemikálií. Ak však chceme ich množstvo zvýšiť, mali by sme do svojho jedálnička zaradiť viac celozrnných obilnín, tiež fazuľu, bylinky a najmä ovocie (čučoriedky, brusnice, višne) a zeleninu (karfiol, mrkvu, brokolicu).
Blog



