Glutatión
Čo je glutatión?
Glutatión je prirodzená a nenahraditeľná molekula, ktorá sa nachádza v každej bunke tela. Na Zemi prakticky neexistuje organizmus, ktorý by vo svojich bunkách nemal určité množstvo glutatiónu. [1] Hlavným dôvodom je to, že tento silný antioxidant je jednou z najviac ochranných molekúl v ľudskom tele. Bez dostatočnej hladiny glutatiónu nám hrozia niektoré z najobávanejších zdravotných problémov, ktorým dnes čelíme, vrátane mŕtvice, Alzheimerovej choroby a srdcových ochorení. Ak je však hladina glutatiónu primeraná alebo vysoká, určite to zaznamenáme na väčšej energetickej hladine, zdravšej pokožke, správnej funkcii srdca a mozgu a pravdepodobne aj na dĺžke života.
Glutatión je tripeptid, t. j. bielkovina zložená z troch aminokyselín: cysteínu, glycínu a kyseliny glutámovej. Glutatión, ktorý sa často nazýva hlavný antioxidant, zvyšuje využitie a recykláciu ostatných antioxidantov, konkrétne vitamínov E, C, kyseliny alfa-lipoovej a CoQ10.
Existujú dve formy glutatiónu: redukovaný glutatión (GSH alebo L-glutatión), ktorý je aktívnou formou, a oxidovaný glutatión (GSSG). Keď GSH hliadkuje v bunkovom prostredí a ničí oxidačné voľné radikály, stáva sa oxidovaným a neaktívnym, čím sa mení na GSSG.Nanešťastie, neaktívny GSSG sa môže recyklovať späť na aktívnu formu GSH pomocou enzýmu glutatiónreduktázy. Keď je tento enzým preťažený a nahromadí sa príliš veľa oxidovaného GSSG (v porovnaní s aktívnym GSH), naše bunky sa stávajú náchylné na poškodenie.
Existujú dve formy glutatiónu: redukovaný glutatión (GSH alebo L-glutatión), ktorý je aktívnou formou, a oxidovaný glutatión (GSSG). Keď GSH hliadkuje v bunkovom prostredí a ničí oxidačné voľné radikály, stáva sa oxidovaným a neaktívnym, čím sa mení na GSSG.Nanešťastie, neaktívny GSSG sa môže recyklovať späť na aktívnu formu GSH pomocou enzýmu glutatiónreduktázy. Keď je tento enzým preťažený a nahromadí sa príliš veľa oxidovaného GSSG (v porovnaní s aktívnym GSH), naše bunky sa stávajú náchylné na poškodenie.
Ochrana mitochondrií
Mitochondrie sú "elektrárne" každej bunky, ktoré premieňajú potravu na ATP (adenozíntrifosfát) pre všetky energetické potreby buniek. V porovnaní s ľudským telom sú mitochondrie v bunkách ako srdce, ktoré neustále pumpuje ATP namiesto krvi. Bez tlkotu srdca - v našom prípade mitochondrií - prestáva existovať život.
Samozrejme, mitochondrie robia oveľa viac než len pumpujú energiu. Majú aj vlastnú DNA, môžu si odovzdávať informácie, vyhodnocovať nebezpečenstvo, ak klesne energetická hladina bunky, a dokonca sa podieľajú na apoptóze (bunkovej smrti), ktorá nastáva, keď je bunka trvalo poškodená a musí zomrieť. Z tohto dôvodu sú mitochondrie srdcom a dušou tela.
V tejto úlohe glutatión zabezpečuje, aby toxíny, ako sú ťažké kovy, organické toxíny, a dokonca aj samotné vedľajšie produkty procesu tvorby energie samotnými mitochondriami (vedľajšie oxidačné produkty alebo voľné radikály) nepoškodzovali mitochondrie. Napríklad v záverečnej fáze výroby energie naše telo využíva na výrobu ATP kyslík. Tento proces však môže produkovať superoxid, kyslík s príliš veľkým počtom elektrónov, ktorý je toxický pre všetko v okolí, či už ide o mitochondrie, DNA, bielkoviny alebo bunkové membrány atď. Glutatión je tu na to, aby neutralizoval superoxidy a iné podobne škodlivé oxidačné molekuly.


Recyklácia glutatiónu
Dokážete si predstaviť, že na výrobu glutatiónu alebo jeho recykláciu z neaktívneho GSSG späť na aktívny GSH je potrebné veľa energie (ATP). Našťastie naše bunky obsahujú veľké množstvo glutatiónu. Obsahujú toľko glutatiónu ako glukóza, draslík a cholesterol.
Úloha glutatiónu v tele
Glutatión je dôležitou súčasťou nášho zdravia. Niektoré z hlavných úloh, ktoré glutatión plní, sú:
- Ochrana proti starnutiu
- Antioxidačná ochrana
- Detoxikácia
- Tvorba energie
- Ukladanie cysteínu
- Bunkovú signalizáciu
- Funkcia enzýmov
- Bunkové delenie
glutatión zohráva na bunkovej a mitochondriálnej úrovni, sú zdravotné prínosy skutočne hlboké.
Antioxidačná ochrana
Antioxidanty majú za úlohu spomaľovať starnutie, t. j. chrániť naše telo pred poškodením voľnými radikálmi alebo "oxidáciou". Vždy, keď jete, dýchate alebo sa hýbete, vaše telo využíva na výrobu energie palivo vytvorené z potravín. Ale podobne ako pri aute, ktoré používa benzín, sa uvoľňujú škodlivé vedľajšie produkty, napríklad výfukové plyny, aj energetické úsilie nášho tela má nebezpečný vedľajší produkt - voľné radikály.
Voľné radikály sú vysoko reaktívne formy kyslíka, ktorým chýba elektrón. Voľné radikály kradnú chýbajúci elektrón normálnym bunkám a poškodzujú ich DNA. Niektoré odhady naznačujú, že každá bunka v našom tele dostane každý deň 10 000 oxidačných zásahov do svojej DNA. Antioxidanty pôsobia práve proti poškodeniu spôsobenému voľnými radikálmi. Glutatión je hlavný antioxidant nášho tela, ktorý sa priamo viaže na oxidačné zlúčeniny, ktoré poškodzujú bunkové membrány. DNA, produkciu energie atď. Okamžite neutralizuje širokú škálu oxidantov vrátane superoxidu, oxidu dusnatého, uhlíkových radikálov, hydroperoxidov, peroxynitritu a lipidov. [2]
Detoxikácia
Detoxikácia má tri fázy. Počas prvej fázy detoxikácie sa toxíny, ako sú dym, alkohol, kofeín, dioxíny, drogy, žiarenie, ťažké kovy, pesticídy a iné karcinogény, čiastočne spracúvajú špeciálnymi proteínmi vo vnútri mitochondriálnych cytochrómov.Nanešťastie, spracovanie počas tejto fázy môže čiastočne spracované toxíny premeniť na ešte nebezpečnejšie voľné radikály. Tie sú nielen škodlivé, ale môžu tiež veľmi rýchlo vyčerpať glutatión, čím vzniká nerovnováha medzi aktivitou fázy 1 a fázy 2. Toxické reakcie môžu nastať v dôsledku nahromadenia medziproduktov, ktoré sú výsledkom detoxikácie vo fáze 1, takže je potrebná ďalšia práca na spracovanie a odstránenie toxínov.
V druhej fáze detoxikácie pôsobia rôzne enzýmy priamo na toxické látky čiastočne rozložené a spracované vo fáze 1, ako sú ťažké kovy a organotoxíny, tým, že ich viažu na ochranné zlúčeniny, čím toxíny deaktivujú. Táto väzba sa nazýva "konjugácia" a glutatión je jej ústrednou postavou. Jedna takáto špecializovaná skupina enzýmov nazývaná glutatión-S-transferáza (GST) viaže glutatión na vedľajšie produkty fázy 1 detoxikácie a neutralizuje ich toxický potenciál. Zároveň robí tieto toxické látky rozpustnejšími vo vode a pripravenými na vylúčenie. Existujú aj ďalšie enzýmy a proteíny fázy 2, ktoré plnia podobné funkcie, ale bez glutatiónu by tieto ostatné enzýmy nemohli adekvátne fungovať. [3]
Po zlúčení sú toxíny pripravené na vylúčenie z tela, a to najmä obličkami (močom) a pečeňou (žlčou). Eliminácia sa považuje za fázu 3 detoxikácie.
Tvorba energie
Ako sme už hovorili, výroba energie sa nachádza vo všetkých našich bunkách (okrem červených krviniek) v mitochondriách. Glutatión sa podieľa na ochrane mitochondrií pred poškodením voľnými radikálmi alebo iným "oxidačným" poškodením. Ak sú mitochondrie napadnuté a poškodené oxidačnými molekulami, spomalia sa a začnú produkovať menej ATP. S menším množstvom ATP sa spomaľuje aj zvyšok bunky.
Aby to bolo ešte horšie, poškodené mitochondrie sú tiež náchylnejšie na chyby a začnú produkovať viac voľných radikálov. Tieto voľné radikály zasa spôsobujú ďalšie poškodenie mitochondrií, čím vzniká začarovaný kruh nízkej energie a ďalšieho poškodenia.
Pri výrobe energie vstupuje do hry aj stres. Čím vyššia je potreba energie (rýchlejší metabolizmus, cvičenie, stres atď.), tým viac musia mitochondrie pracovať a tým viac voľných radikálov produkujú. Ako sme už spomenuli, GSH tieto voľné radikály viaže a zmierňuje "oxidačný stres" nielen v mitochondriách, ale aj v ostatných častiach bunky. Pritom GSH oxiduje a premieňa sa na GSSG. Pomocou enzýmu glutatiónreduktázy sa môže recyklovať a premeniť späť na aktívnu formu glutatiónu (GSH).
Ako sa prejavujú nízke hladiny GSH/GSSG?Môže to byť únava, nedostatočná mentálna koncentrácia, mozgová hmla, svalová únava a bolesť.Tieto príznaky nesúvisia len s chronickým ochorením, ale sú výsledkom "mitochondriálnej dysfunkcie", ktorá nastáva, keď mitochondrie stratia ochranu GSH. Vtedy voľné radikály napadnú mitochondrie a znížia bunkovú energiu. [4] Autoimunitné ochorenia, ako sú skleróza multiplex, Crohnova choroba, reumatoidná artritída, cukrovka, borelióza, záťaž ťažkými kovmi, organotoxíny a iné, sú spôsobené nízkou hladinou GSH.
Deplécia glutatiónu a ochorenia
Deficit glutathion spôsobuje, že naše telo je veľmi zraniteľné voči oxidačnému stresu a zápalom, ktoré sú príčinou rýchlejšieho starnutia a chronických ochorení. Ak máte príliš málo GSH, nemôžete bojovať s mitochondriami svojich buniek. V dôsledku toho sa začnete cítiť viac unavení, pretože mitochondrie sú pri oxidácii menej účinné. Poškodenie voľnými radikálmi spôsobené oxidáciou potom spúšťa váš imunitný systém, aby opravil poškodenie buniek. Nie je prekvapujúce, že znížená hladina glutatiónu môže zvýšiť riziko viacerých ochorení vrátane srdcových chorôb a cukrovky.
Faktory, ktoré môžu znížiť hladinu glutatiónu:
- Regulárne vystavenie chemickým toxínom
- Vystavenie kadmiu
- Kúrenie
- Špatná strava
- Stres
- niektoré lieky
- vystavenie UV žiareniu
Mimo týchto faktorov niektoré ochorenia tiež znižujú hladinu glutatiónu. Medzi najčastejšie ochorenia spojené s nízkou hladinou glutatiónu patria:
- AIDS/HIV
- Makulárna degenerácia
- Parkinsonova choroba
- Cukrovka
- Hepatitida
- Rakovina
- Alzheimerova choroba
- ochorenie pečene
- Srdcovocievna anémia
- Mŕtvica
- Ochoroby srdca
- Neplodnosť
Zdravie mozgu
glutatión pri tom zohráva dôležitú úlohu.
Srdce a srdcovo-cievne
Kampaň a osveta o kardiovaskulárnych ochoreniach vrátane včasného odhalenia rizikových faktorov sú dnes už väčšinou samozrejmosťou. Stále však chýbajú informácie o úlohe glutatiónu v prevencii infarktu a mozgovej príhody, a to vďaka jeho schopnosti neutralizovať oxidáciu lipidov. Je to veľmi dôležité, pretože prakticky všetky ochorenia sa začínajú ukladaním arteriálnych plakov alebo usadenín pozdĺž steny tepny. Koronárne alebo arteriálne plaky (ateroskleróza) vznikajú postupne, keď sa cholesterolové častice, napríklad LDL v krvi, oxidujú lipidmi, čím sa poškodzuje výstelka ciev a vytvárajú sa plaky. Keď tieto plaky nakoniec prasknú a uvoľnia sa, spôsobia upchatie, ktoré zablokuje prietok krvi a spôsobí srdcový infarkt alebo mŕtvicu.
Pomocou enzýmu nazývaného glutatiónperoxidáza aktivujú voľné radikály, peroxid vodíka, peroxidy lipidov a peroxynitrit peroxidáciu glutatiónu, ktorá spôsobuje túto oxidáciu lipidov. Týmto spôsobom glutatión pomáha predchádzať poškodeniu a znižuje riziko infarktu.
V štúdii 643 pacientov, ktorí podstúpili koronarografiu v Nemecku, mali tí, ktorí zomreli na infarkt, oveľa nižšie hladiny glutatiónperoxidázy ako tí, ktorí prežili. [5] V takom prípade to znamená, že ak nemáme dostatok glutatiónu, aby sme zabránili poškodeniu našich tepien, vystavujeme sa zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení.
Zápal
Zápal je v poslednom desaťročí veľmi diskutovanou témou. Mnohí ľudia však stále nechápu, prečo je zápal príčinou väčšiny zdravotných problémov. Zápal je prítomný pri každom chronickom ochorení, od cukrovky cez srdcové choroby až po rakovinu. Zápal je však v malom množstve potrebný aj na boj s infekciou.
Každé zranenie môže vyvolať zápalovú reakciu. Či už hovoríme o úraze, infekcii, toxínoch alebo alergii. Najskôr sa začnú rozširovať a otvárať cievy a kapiláry v poranenej oblasti, aby sa hojivé zlúčeniny dostali do poranenej oblasti čo najrýchlejšie. Oblasť sa zaplaví tekutinou. Potom sa poranená oblasť začne uzatvárať proteínmi, ktoré pomáhajú zabrániť šíreniu baktérií a toxínov do okolitých tkanív. Toto upchatie krvných a lymfatických ciev spôsobuje fyzické prejavy zápalu, konkrétne začervenanie, bolesť, stuhnutosť, nedostatok pohyblivosti a opuch. Tak ako všetko v našom tele, aj zápal má niekoľko kontrolných mechanizmov.Pri zistení poranenia začne telo produkovať enzým nazývaný cyklooxygenáza-2 (alebo COX-2), ktorý celý tento zápalový proces uvedie do pohybu. Signály COX-2 zase produkujú krátkodobé signálne molekuly nazývané prostaglandíny radu 2. Tieto prozápalové hormóny podporujú tento zápalový proces a pomáhajú vášmu telu liečiť poranené miesto. Keď vaše telo vykoná svoju prácu, musí sa vrátiť do normálu a vypnúť tieto hormóny. Na tento účel uvoľňuje enzýmy COX-1, ktoré signalizujú uvoľňovanie prostaglandínov série 1 a série 3, ktoré sú protizápalové. Toxíny v životnom prostredí, naša strava, stres a ďalšie problémy, ktoré súvisia so zlým životným štýlom, totiž deaktivujú kontrolné mechanizmy tohto systému a podnecujú vaše telo, aby produkovalo viac prozápalových prostaglandínov a menej protizápalových. V dôsledku toho mnoho ľudí trpí chronickým systémovým zápalom. Vyrovnanie hladiny glutatiónu môže obnoviť schopnosť vášho imunitného systému dostať chronický zápal pod kontrolu.
Imunita
Glutatión pomáha nášmu imunitnému systému zostať zdravý a pripravuje telo na boj s infekciami. Zatiaľ čo sa zdá, že vitamín C získava všetky ocenenia, pokiaľ ide o imunitu, glutatión je nedostatočne uznávaný vedľajší hráč, ktorý si zaslúži hlavnú úlohu.
Výskum ukazuje, že aktívny glutatión (GSH) pripravuje biele krvinky, ako sú prirodzené zabíjačské (NK) a T-lymfocyty, na boj s infekciou v našom tele. T-bunky posilnené GSH môžu produkovať viac látok bojujúcich proti infekciám, ako sú interleukíny -2 a -12 (IL-2, IL-12) a interferón-gama, ktoré týmto spôsobom kontrolujú bakteriálne a vírusové infekcie. [6]
Jedna štúdia zistila, že GSH zdvojnásobil schopnosť NK buniek byť cytotoxické (zabíjať útočníkov) už po šiestich mesiacoch užívania. Ukázalo sa tiež, že glutatión má priamy antibakteriálny účinok a pomáha makrofágom - bunkám imunitného systému - bojovať proti baktériám spôsobujúcim tuberkulózu (Mycobacterium tuberculosis). [7] V tejto štúdii vedci zistili, že "GSH pôsobí na moduláciu správania mnohých buniek vrátane buniek imunitného systému, posilňuje vrodenú a adaptívnu imunitu a poskytuje ochranu pred mikrobiálnymi, vírusovými a parazitárnymi infekciami". [8]
Mnohé chronické infekcie, ako napríklad EBV, hepatitída, herpetické vírusy a borelióza, môžu deregulovať a potláčať imunitný systém. Glutatión môže tento útlm zvrátiť.
Športový výkon
Ukazuje sa, že glutatión môže zvýšiť športový výkon, ak sa používa pred tréningom. Malá štúdia na ôsmich mužoch, ktorí pred tréningom dostávali 1 000 mg glutatiónu, dosahovali lepšie výsledky, cítili sa menej unavení a mali nižšiu hladinu kyseliny mliečnej v krvi ako skupina s placebom. [9] To je významné, pretože zvýšená hladina kyseliny mliečnej v tele môže viesť k únave, nízkemu krvnému tlaku, bolesti svalov, poklesu telesnej teploty a dýchacím ťažkostiam.
Autizmus
V posledných rokoch sa zvyšuje počet detí s autizmom. Aj pri liečbe autizmu sa glutatión stal veľmi prospešným. Jedným z varovných príznakov, ktoré vidíme u detí s poruchami autistického spektra, je práve nízka hladina glutatiónu.Nový výskum ukazuje, že lipozomálny a transdermálny glutatión môže pomôcť zvýšiť plazmatickú hladinu GSH u detí s autizmom. [10]
Periférne cievne ochorenia
Podobne ako ochorenia srdca a mozgová príhoda môže ateroskleróza postihnúť tepny zásobujúce krvou periférne cievy na rukách a nohách. Periférne cievne ochorenie (PVD) vzniká vtedy, keď zúžené cievy nedodávajú dostatok krvi do svalov. Charakteristickými príznakmi PVD sú bolesť svalov a únava pri chôdzi.
Zdravie pokožky
Muži a ženy sú doslova fascinovaní vzhľadom svojej pokožky. Či už ide o akné, vrásky, suchú pokožku, ekzémy alebo opuchnuté okolie očí. Každý chce mať krásnu a bezchybnú pleť. Vystavenie rôznym vonkajším vplyvom, ako je slnko alebo vietor počas vonkajších aktivít, si však môže vybrať svoju daň, ktorej výsledkom je suchá alebo vráskavá pokožka a škvrny, ktoré sa môžu tvoriť v strednom veku. Ak k tomu pripočítame nevyváženú stravu, stres, nedostatok pohybu a hormonálne zmeny, ku ktorým dochádza v strednom veku (a neskôr), niet divu, že krémy a rôzne séra proti starnutiu nemusia pomôcť. Vďaka glutatiónu môžeme problém vyriešiť vnútorne a nechať bunky, aby sa samy uzdravili a zregenerovali. Glutatión nielenže znižuje melanín (pigmentáciu) pokožky, ale zistilo sa, že znižuje aj výskyt vrások a zvyšuje pružnosť pokožky.
Glutatión pôsobí na produkciu kožného pigmentu a inhibuje tyrozinázu, jeden z enzýmov podieľajúcich sa na produkcii melanínu. Prehľad štyroch štúdií potvrdil, že užívanie glutatiónu vedie k určitému zosvetleniu pokožky a tiež, že znižuje príznaky psoriázy (lupienky), keď je glutatión podporený príjmom srvátkových bielkovín, ktoré obsahujú GSH.[11]Glutatión nielen zosvetľuje pokožku, ale tiež znižuje výskyt vrások.
Diabetes 2. typu
Diabetes 2. typu je, žiaľ, vo väčšine krajín na vzostupe. Toto ochorenie postupne oslabuje a poškodzuje (vysokým obsahom cukru v krvi - glukózy) všetko od ciev až po oči, obličky a nervy v dôsledku "oxidačného stresu" (spomínate si na "voľné radikály" alebo reaktívne formy kyslíka (ROS )? So zvyšujúcim sa oxidačným stresom sa glutatión využíva ako antioxidant a aktívny GSH sa vyčerpáva.
Toto sa potvrdilo ako fakt u diabetikov 2. typu. Hladina glutatiónu bola nedostatočná v dôsledku vysokého oxidačného stresu, ktorý poškodzoval tkanivá, najmä pri vysokej hladine glukózy v krvi. Keď sa ľuďom s cukrovkou podávali prekurzory glutatiónu cysteín a glycín, ich hladiny glutatiónu zvýšili a ich oxidačný stres sa znížil,čo naznačuje, že suplementácia GSH môže byť veľmi prospešná pri prevencii oxidačného stresu a poškodenia tkanív spojených s cukrovkou 2. typu. [12]
COPD
Chronická obštrukčná choroba pľúc je výsledkom abnormálnej zápalovej reakcie na škodlivé látky a plyny vo vdychovanom vzduchu. Nízke hladiny glutatiónu sa spájajú s abnormalitami v pľúcnej výstelke a normálne hladiny glutatiónu môžu chrániť pred zápalom práve tým, že chránia pľúcne tkanivo pred pôsobením voľných radikálov. [13]
Vitamín D
Vitamín D3 je horúcou témou v medicíne, pretože riadi imunitný systém. Pôvodne sa predpokladalo, že zohráva úlohu len pri metabolizme vápnika a tvorbe kostí, ale dnes vieme, že nízke hladiny vitamínu D3 môžu zvyšovať riziko srdcového infarktu, astmy, cukrovky, vysokého krvného tlaku, sklerózy multiplex a zníženej funkcie mozgu u starších ľudí. Zajímavé je, že nízka hladina vitamínu D3 sa spája aj s nízkou hladinou glutatiónu. Keď je hladina glutatiónu nízka, vitamín D3 nepôsobí tak účinne. [14]Inými slovami, doplnenie vitamínu D nestačí. V ideálnom prípade by ste sa mali uistiť, že máte aj primeranú hladinu glutatiónu.
Metylácia
Metylácia je nevyhnutná pre prežitie človeka a je tiež neoddeliteľnou súčasťou toho, ako fungujeme každú sekundu dňa. Reguluje vysielače, funkciu mozgu, náladu, energiu a hladiny hormónov. Treba povedať, že metylácia je takmer synonymom fyzickej funkcie. Jeden z najlepšie preskúmaných produktov metylačného cyklu, homocysteín, je spoločným článkom medzi metyláciou a produkciou glutatiónu. Tvorba glutatiónu teda závisí od dobre fungujúceho metylačného cyklu, ktorý poskytuje dostatok homocysteínu.
Na druhej strane predpokladajme, že proces produkcie glutatiónu nefunguje správne. V takom prípade sa tento proces spomaľuje a hladina homocysteínu sa zvyšuje, čo vytvára ďalší tlak na metylačný cyklus, aby ho odstránil. Vysoká hladina homocysteínu je problémom, pretože súvisí s ochoreniami srdca a aterosklerózou. [15]
U ľudí, ktorí majú nedostatok enzýmov alebo majú problémy s mutáciami, ktoré ovplyvňujú tvorbu glutatiónu z homocysteínu, bude metylačný cyklus pod tlakom, aby odstránil nadbytočný homocysteín. Metylácia je zložitý proces. Kľúčom je uvedomiť si, že nízka metylácia sa rovná nízkej hladine glutatiónu a že nízka hladina glutatiónu spomaľuje metyláciu. Sú vzájomne závislé.
Strava bohatá na glutatión
Existuje množstvo potravín, ktoré obsahujú glutatión. Patrí medzi ne špargľa, avokádo, kapusta, ružičkový kel, špenát, brokolica, cesnak, pažítka, paradajky, uhorky, mandle a vlašské orechy. Hladinu tohto antioxidantu môžu ovplyvniť aj iné faktory vrátane skladovania alebo varenia. Varenie týchto potravín môže znížiť hladinu glutatiónu o 30 - 60 %. Našťastie môžeme konzumovať potraviny bohaté na prekurzory glutatiónu, ktorými sú cysteín a iné potraviny obsahujúce síru.
Sýrové bielkoviny
Síra je súčasťou glutatiónu, preto potrebujete bielkoviny bohaté na aminokyseliny, ako je cysteín, glutamát a glycín. Srvátkové bielkoviny obsahujú gama-glutamylcysteín, čo je glutamín viazaný na cysteín. Keďže táto kombinácia obchádza prvý krok k tvorbe glutatiónu v našich bunkách, je nevyhnutná na podporu vyššej hladiny glutatiónu prostredníctvom našej stravy.
Potraviny obsahujúce Allium
Allium je druh rastliny bohatej na síru, ktorá je prekurzorom syntézy glutatiónu. Medzi príklady patria cesnak, cibuľa, pažítka, pšenica, šalotka a pór.
Kyselina alfa-lipoová regeneruje a zvyšuje hladinu glutatiónu v tele. Medzi dobré zdroje tejto kyseliny patria vnútornosti, hovädzie mäso, kvasnice, brokolica, špenát, ružičkový kel, hrášok alebo paradajky.
Potraviny bohaté na selén
Selén je stopový minerál, ktorý je súčasťou stavebných prvkov tvoriacich antioxidačné enzýmy. Takisto je nevyhnutný pre tvorbu glutatiónu. Medzi potraviny s vysokým obsahom selénu patria morské plody, ustrice, orechy, vajcia, huby a mliečne výrobky.
Aj keď je strava bohatá na glutatión najlepším spôsobom jeho doplnenia, často to nestačí. Doplnky môžu pomôcť. Musíte však poznať podrobnosti, pretože glutatión je jemná molekula a nie všetky formy sa dobre vstrebávajú.
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/glutathione#section=Top
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661824/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5661824/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4079069/
- https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa030535#t=article
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22164280/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089304/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23089304/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4328900/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129897/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3805302/
- https://care.diabetesjournals.org/content/34/1/162
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8141138/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30160165/
- https://www.webmd.com/heart-disease/guide/homocysteine-risk

Derma valček: účinné riešenie pre mužov proti vypadávaniu vlasov
Vypadávanie vlasov je pre mnohých mužov veľkým problémom, ktorý ovplyvňuje nielen vzhľad, ale aj sebavedomie. Jedným z inovatívnych riešení, ktoré získava na popularite, je derma valček na vlasy. Táto jednoduchá pomôcka s malými mikroihličkami stimuluje pokožku hlavy, podporuje rast vlasov a pomáha zlepšiť vstrebávanie účinných látok z vlasovej starostlivosti. Ako presne však funguje a ako ho správne používať?

D-manóza: Prírodná podpora zdravia močových ciest
D-manóza je prírodný cukor, ktorý sa v posledných rokoch stal obľúbeným doplnkom na podporu zdravia močových ciest. Často sa spája s brusnicami, ktoré sa tradične používajú na boj proti infekciám močového mechúra. Ako D-manóza funguje, čím sa líši od bežného cukru a prečo ju toľko ľudí považuje za účinnú alternatívu k antibiotikám?

Multiminerály: Základ optimálneho zdravia
Multiminerály sú doplnky stravy obsahujúce širokú škálu základných minerálov, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Minerály sú nevyhnutné pre množstvo biologických procesov vrátane podpory kostí, svalov, nervového systému, metabolizmu a imunitného systému. Hoci niektoré z týchto minerálov prijímame bežnou stravou, moderný životný štýl často vedie k ich nedostatku, čo môže negatívne ovplyvniť zdravie.

Zdravé zuby: praktické tipy pre silné a krásne zuby
Zdravé zuby nie sú len estetickou záležitosťou, ale aj kľúčom k celkovému zdraviu. Dobrá ústna hygiena pomáha predchádzať vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a vážnejším ochoreniam, ktoré môžu postihnúť celé telo. Ako sa teda čo najlepšie starať o svoje zuby?