Goji
Ropucha čínska sa vyskytuje najmä v teplejších oblastiach Číny. Bobule majú sladkú, mierne kyslú chuť a môžu sa jesť surové alebo konzumovať ako šťava či bylinkový čaj, najčastejšie sa však používajú v sušenej forme.
Sú zdrojom vitamínu C, A, zinku, železa, esenciálnych kyselín a antioxidantov. Goji má antioxidačné účinky, posilňuje imunitný systém a chráni pred chrípkou. Antioxidanty chránia pred voľnými radikálmi, čo sú škodlivé molekuly, ktoré môžu poškodiť vaše bunky.
Goji má antioxidačné účinky, posilňuje imunitný systém a chráni pred chrípkou. Bobule obsahujú vysoký podiel vlákniny a majú nízky obsah kalórií, takže môžu pomôcť pri chudnutí. Pomáhajú znížiť hladinu cukru v krvi, zlepšiť toleranciu cukru, znížiť inzulínovú rezistenciu, zlepšiť a obnoviť bunky, ktoré pomáhajú produkovať inzulín.
Goji obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny. Ak však v niečom naozaj vyniká, tak v obsahu lykopénu, farbiva, ktoré je zodpovedné za červenú farbu nielen goji, ale napríklad aj paradajok, kde je lykopén prítomný vo veľkom množstve. Lykopén ocení najmä náš kardiovaskulárny systém, pretože podporuje zdravie srdca aj ciev. Jednoducho bojuje proti zvýšenej hladine cholesterolu, a tým podporuje priechodnosť ciev. V prípade Goji odporúčam pred konzumáciou namočiť ju do teplej vody alebo zaliať horúcou vodou a pripraviť z nej čaj, pretože práve pri varení sa lykopén lepšie uvoľňuje, presnejšie povedané, lepšie sa vstrebáva do organizmu.
Blog



