Jakie mlieko
Zařazení:
Další názvy:
Yak Milk
Jakie mlieko spolu s jačími mliečnymi výrobkami tvorí hlavnú časť stravy tibetských pastierov. Jaky sa vyskytujú len vo vyšších nadmorských výškach Himalájí a ich mlieko je v porovnaní s inými mliekami lepšou a kvalitnejšou voľbou, pretože má vyšší obsah tuku a vysoký obsah bielkovín, vitamínu A a vápnika. Obsahuje 16,9 - 17,7 % sušiny, 4,9 - 5,3 % bielkovín, 5,5 - 7,2 % tuku, 4,5 - 5,5 % laktózy a 0,8 - 0,9 % minerálnych látok. V porovnaní s kravským mliekom je tuk z jačieho mlieka bohatší na polynenasýtené mastné kyseliny, bielkoviny a kazeín.
Jakie mlieko sa konzumuje ako čisté mlieko a používa sa aj na výrobu masla, ghí, syra a jogurtu. Maslo je hlavným produktom vyrábaným z jačieho mlieka a je jednou zo základných potravín Tibeťanov.
Jakie mlieko sa používa aj v kozmetike, najmä v prípravkoch na starostlivosť o pleť a vlasy, a často sa používa na výrobu mydiel. Mlieko sa účinne stará o pokožku, podporuje jej zdravie a je skvelým spôsobom, ako dosiahnuť mladistvú a zdravú pleť. Odstraňuje odumreté kožné bunky a podporuje regeneráciu pokožky. Proteíny a vitamíny v mlieku viditeľne zjemňujú a vyživujú pokožku. Pomáhajú upokojovať pokožku, zmierňujú zápaly a podráždenie. Mlieko pomáha znižovať tvorbu kožného mazu, a je tak výborným bojovníkom proti akné. Okrem pokožky prospieva aj vlasom. Zlepšuje vzhľad vlasov, zanecháva ich ľahko rozčesateľné, poddajné, hebké a dodáva im objem, ľahkosť a lesk. Jačie mlieko pôsobí aj ako zvlhčovadlo, udržuje a zachováva vlhkosť vo výrobku.