Javorový sirup
Zařazení:
Další názvy:
Javorový sirup
Javorový sirup, presnejšie miza, sa používa už mnoho storočí. V skutočnosti je to jedna z najstarších existujúcich foriem sladidiel. Konzumovali ho pôvodní obyvatelia Ameriky žijúci v Severnej Amerike. Javorový sirup ako prví zbierali a používali pôvodní obyvatelia Ameriky. Šťava z rôznych javorových stromov bola prvýkrát spracovaná na sirup dávno predtým, ako do Ameriky vôbec prišli európski osadníci.
Javorová šťava sa vyrába z miazgy javorového stromu. Strom, z ktorého sa šťava získava, by mal mať aspoň 40 letokruhov, aby sa predišlo jeho poškodeniu a "zber" šťavy by mal prebiehať pri teplote pod bodom mrazu, čo je tiež dôležité, aby sa strom nepoškodil. Javorový sirup sa môže vyrábať z viac ako 100 druhov javorov, však existujú 2 hlavné druhy javorov, a to cukrový javor alebo tvrdý javor (Acer saccharum) sú hlavné používané druhy javorov.
Japlový sirup obsahuje množstvo prospešných živín a fytochemikálií. Medzi základné antioxidanty objavené v javorovom sirupe patria kyselina benzoová, kyselina galová, kyselina škoricová a rôzne flavanoly, ako sú katechín, epikatechín, rutín a kvercetín.
Javorová šťava sa vyrába z miazgy javorového stromu. Strom, z ktorého sa šťava získava, by mal mať aspoň 40 letokruhov, aby sa predišlo jeho poškodeniu a "zber" šťavy by mal prebiehať pri teplote pod bodom mrazu, čo je tiež dôležité, aby sa strom nepoškodil. Javorový sirup sa môže vyrábať z viac ako 100 druhov javorov, však existujú 2 hlavné druhy javorov, a to cukrový javor alebo tvrdý javor (Acer saccharum) sú hlavné používané druhy javorov.
Japlový sirup obsahuje množstvo prospešných živín a fytochemikálií. Medzi základné antioxidanty objavené v javorovom sirupe patria kyselina benzoová, kyselina galová, kyselina škoricová a rôzne flavanoly, ako sú katechín, epikatechín, rutín a kvercetín.