Jedlá šošovica
Zařazení:
Další názvy:
Lens culinaris
Šošovica je jednoročná rastlina a je jednou z najznámejších strukovín a najstaršou pestovanou plodinou. Pochádza z pohraničnej Ázie a už tisíce rokov je základnou potravinou, pretože je nutrične veľmi bohatá. Obsahuje významný podiel bielkovín, okrem vitamínov a minerálnych látok aj nerozpustnú vlákninu, ale zároveň neobsahuje žiadny tuk. Je teda vhodnou potravinou pri redukčných diétach. Z vitamínov sú to najmä vitamíny skupiny B, ďalej vitamín A, C a E. Okrem toho má aj veľa minerálov a stopových prvkov, najmä meď, železo a fosfor. Bola by škoda vynechať dôležité enzýmy a kyselinu listovú, ktoré šošovicové klíčky obsahujú. Šošovica má nezabudnuteľné zdravotné účinky. V prvom rade pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Okrem toho vďaka obsahu kyseliny listovej podporuje zdravé srdce a reguluje vysoký krvný tlak. V kozmetike sa používa extrakt, ktorý sa potom pridáva do prípravkov na starostlivosť o pleť a vlasy.