Kakao
Kakaovníky, ktoré boli pôvodne domestikované v Južnej Amerike približne pred 5 000 rokmi, sa dnes nachádzajú v rovníkových oblastiach po celom svete.
Kakao sa vyrába mletím nepražených kakaových bôbov (Theobroma cacao). Vďaka tomu si zachováva zdravotné výhody, ktoré prináša telu a mysli. Praženie bôbov výrazne znižuje obsah flavonoidov v kakau, ktoré majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Za zmienku stojí aj vysoký obsah teobromínu. Látky podobnej kofeínu, ktorá stimuluje centrálny nervový systém. Nie je však taká silná ako kofeín, takže sa nemusíte obávať, že by ste po kakau nezaspali. Tebromín tiež upokojuje dýchacie cesty, stimuluje srdce alebo znižuje krvný tlak.
Kakaové bôby získavajú svoju chuť a štruktúru prostredníctvom fermentačného procesu pred spracovaním na kakaový prášok. Pri výrobe kakaového prášku spracovatelia pôsobia na kakaové bôby veľmi vysokými teplotami, ktoré vytvárajú hladkú konzistenciu a sladkú chuť, ktorú si ľudia vychutnávajú v pečive alebo horúcom kakau. Kakaový prášok je menej horký ako kakao, ale počas spracovania stráca časť svojej výživovej hodnoty.
Kakaové bôby určené na výrobu kakaového prášku a kakaových bôbov sa nepražia pri týchto vysokých teplotách. Namiesto toho sa spracúvajú pri nízkych teplotách a potom sa melú na prášok. kakakaový prášok je pomerne horký, ale zachováva si viac z pôvodnej výživovej hodnoty bôbov.
Kakao je superpotravina bohatá na zdraviu prospešné látky, ako sú vitamíny, minerály, alkaloidy, antioxidanty a polyfenoly. Kakao je bohatým zdrojom minerálov. Tri polievkové lyžice doplnia takmer dennú dávku draslíka, vápnika, horčíka, železa či zinku a obsahuje aj flavóny a antioxidanty.Kakao má antioxidačné, protizápalové účinky, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky, zlepšuje kognitívne funkcie, chráni neuróny pred oxidačným poškodením a môže mať protirakovinové vlastnosti.
Blog



