Karagenan
Karagenan, označovaný aj ako E407, je výťažok z červenej morskej riasy nazývanej kučeravá riasa, ktorá je bežne známa aj ako írsky mach alebo karagenanový mach. Je to jedlá morská riasa, ktorá pochádza z Britských ostrovov, kde sa už stovky rokov bežne používa v kuchyni. Tieto morské riasy sa často používajú v potravinárskom priemysle ako zahusťovadlo a želírujúca látka a sú vhodné aj pre vegánov. Nájdete ich aj v kozmetike (pleťové gély, vlasové gély, šampóny, peny), vo farmaceutických výrobkoch alebo vo forme výživového doplnku.
Karagenan obsahuje množstvo minerálnych látok, najmä vápnik, horčík, zinok a mangán. V karagenane sú ďalej prítomnébielkoviny, vitamín A, cukor, škrob, vitamín B1, železo, sodík, fosfor a meď. Je bežnou zložkou kozmetických výrobkov, pretože pomáha hydratovať a vyživovať pokožku. Stará sa aj o vlasy, ktoré posilňuje a regeneruje.
Karagenan je na živiny bohatá morská riasa, ktorá obsahuje betakarotén a silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a bojovať proti známkam starnutia.Obsahuje zlúčeninu známu ako karagenan, ktorá vytvára ochranný štít, ktorý poskytuje pokožke dodatočnú ochranu pred škodlivými vplyvmi prostredia. Výťažok z karagenanu poskytuje optimálnu hydratáciu, chráni, zjemňuje a upokojuje pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselín a fenolov, ktoré pomáhajú udržiavať prirodzený ochranný film pokožky a účinne pôsobia proti jej vysúšaniu.
Karrageenan má priaznivé účinky aj na vlasy. Pôsobí ako kondicionér na vlasy, posilňuje vlasy, podporuje ich rast, zvyšuje lesk a upokojuje pokožku hlavy.
Karrageenan sa používa aj ako prírodný silikón, ktorý dodáva krémom hodvábny pocit.
Od 60. O zdravotných účinkoch karagenanu sa veľa diskutuje už od 60. rokov 20. storočia. podľa niektorých štúdií môže karagenan spôsobiť zápal, vredy tráviaceho traktu a poškodenie zdravotného systému.Degradovaný karagenan je karcinogén a nie je schválený. Nachádza sa najmä vo vegánskych a vegetariánskych jedlách. Nachádza sa v smotane, zmrzline, mandľovom, kokosovom, konopnom, ryžovom a sójovom mlieku, vegánskych syroch, nemliečnych dezertoch a tvarohu.
Vedľajšie účinky môžu zahŕňať zápaly, nadúvanie, syndróm dráždivého čreva, rakovinu hrubého čreva, potravinové alergie, neznášanlivosť glukózy.
Blog



