Kokosový orech
jedným z najväčších semien na svete, ktoré sa používajú na rozmnožovanie rastlín. Botanicky je plod kokosového orecha kôstkovica, nie orech. Kokosový orech je druh ovocia, dutý, nesférický plod kokosového orecha s tvrdou škrupinou na vonkajšej strane, bielou dužinou a kokosovou vodou obsiahnutou vo vnútri. Meria 20 - 30 cm a váži 2,5 kg. Rastie na kokosových palmách, väčšinou v tropických oblastiach už viac ako 4 500 rokov a v poslednom čase si získal popularitu pre svoju chuť, kulinárske využitie a zdravotné účinky. Používa sa na kokosovú vodu, mlieko, olej a chutnú dužinu.
Surová biela dužina vo vnútri kokosového orecha má pevnú štruktúru a lahodnú, mierne sladkú chuť. V spracovanej forme sa zvyčajne nachádza nasekaná alebo nastrúhaná. Sušená kokosová dužina sa zvyčajne strúha a používa na pečenie a varenie a môže sa tiež ďalej spracovať na múku. Kokosové mlieko a kokosový krém sa vyrábajú lisovaním surovej, nastrúhanej dužiny. Z dužiny sa získava aj kokosový olej. V dutine orecha sa prirodzene nachádza kokosová voda. Z kôry plodu sa získavajú kokosové textilné vlákna.
Plodiny kokosového orecha majú výrazné výživové výhody . Majú nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny a tukov . Na rozdiel od mnohých iných druhov ovocia, ktoré majú vysoký obsah sacharidov, kokosy poskytujú prevažne tuk . O89 % tuku v mäse je nasýtených . Väčšinu týchto tukov tvoria triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ktoré spolu s vlákninou obsiahnutou v kokosovej dužine môžu prispievať k zníženiu hmotnosti, zdraviu srdca, tráveniu, zdraviu mozgu, cukru v krvi a imunite.
Kokokos obsahuje aj bielkoviny, niekoľko dôležitých minerálov a malé množstvo vitamínov skupiny B . Minerály v kokose sa podieľajú na mnohých funkciách v ľudskom tele. Obzvlášť kokosové orechy majú ktorý je nevyhnutný pre zdravie našich kostí a metabolizmus sacharidov a bielkovín. Viac jsú bohaté na meď a železo , ktoré vytvárajú červené krvinky, a tiež naselén , dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky.Kokokos obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré chránia bunky pred oxidačným poškodením.
V kozmetike sa kokos používa najmä do telových mliek, krémov a sprchových gélov.
Blog



