Konopné semienka
Zařazení:
Semená konope pochádzajú z rastliny Cannabis sativa. Táto odroda sa pestuje na priemyselné účely. Semená boli v starovekej Číne jedným z piatich druhov obilnín, a tak tvorili dôležitú súčasť každodennej stravy až do 10. storočia. V Európe sa konopné semená konzumovali počas hladomoru. Dnes sa "znovu objavujú", pretože sú vynikajúcim zdrojom živín a fytochemikálií, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie. Nie je preto prekvapujúce, že semená sú pre mnohých aj dnes základnou potravinou, hoci sa spočiatku môžu obávať ich psychotropných účinkov.
Drobné semienka sú plné bielkovín, zdraviu priaznivých tukov, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Konopné semienka obsahujú približne 10 g bielkovín, 15 g tukov bohatých na omega mastné kyseliny a 3 g sacharidov v 3 polievkových lyžiciach. Okrem týchto makroživín sa v semienkach nachádza horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik a vláknina. Semená sú bohatým zdrojom rôznych antioxidantov, vrátane polyfenolov, flavonoidov a flavonolov.
Drobné semienka sú plné bielkovín, zdraviu priaznivých tukov, vlákniny a mnohých vitamínov a minerálov. Konopné semienka obsahujú približne 10 g bielkovín, 15 g tukov bohatých na omega mastné kyseliny a 3 g sacharidov v 3 polievkových lyžiciach. Okrem týchto makroživín sa v semienkach nachádza horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik a vláknina. Semená sú bohatým zdrojom rôznych antioxidantov, vrátane polyfenolov, flavonoidov a flavonolov.
Ďalšou makroživinou, ktorá je v semenách široko zastúpená, je tuk. Ide o nenasýtené mastné kyseliny, ktoré telo potrebuje, pretože si ich nedokáže vytvoriť. Patrí medzi ne kyselina linolová, ktorá je omega-6, a kyselina alfa-linolénová (omega-3 mastná kyselina). Obsahujú aj zriedkavejší typ omega-6 tuku s názvom kyselina gama-linolénová (GLA), ktorá má protizápalové vlastnosti.