Kyselina kaprylová
Zařazení:
Další názvy:
Kyselina oktánová, kyselina kaprylová
Kyselina kaprylová, nazývaná aj kyselina oktánová, je mastná kyselina, ktorá sa nachádza v materskom mlieku, kokosovom mlieku a palmovom oleji. Je to nasýtená mastná kyselina so stredne dlhým reťazcom, ktorá sa široko používa pri výrobe farbív, parfumov a dezinfekčných prostriedkov. Jeho hlavnou výhodou je, že pomáha optimalizovať črevný mikrobióm, používa sa pri liečbe kvasinkových infekcií a chronických zápalových ochorení čreva, ako je Crohnova choroba, hypertenzia, intolerancia laktózy, obezita, a na vonkajšie použitie je vhodná na liečbu akné a bakteriálnych infekcií kože.
Kyselina kaprylová nemusí byť vhodná pre ľudí s ochorením pečene alebo hypotenziou (nízkym krvným tlakom), pretože je známe, že zvýšený príjem mastných kyselín môže toto ochorenie skomplikovať.
Kyselina kaprylová nemusí byť vhodná pre ľudí s ochorením pečene alebo hypotenziou (nízkym krvným tlakom), pretože je známe, že zvýšený príjem mastných kyselín môže toto ochorenie skomplikovať.