Lykopén
Zařazení:
Lykopén je látka klasifikovaná ako karotenoid. Je to pigment, ktorý dáva ovociu a zelenine charakteristickú červenú alebo ružovú farbu. Obsahujú ho napríklad paradajky, grapefruit, šípky, špargľa, červená paprika, červená kapusta a melón. Hoci sa nachádza v mnohých potravinách, možno ho užívať aj vo forme doplnkov, ale tam je dôležité sledovať interakcie a s niektorými liekmi.
Lykopén patrí medzi silné antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém. Okrem toho chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, pretože znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Môže zabrániť rozvoju rakoviny prsníka alebo prostaty, chráni pokožku pred UV žiarením a predchádza spáleniu od slnka. Môže znížiť riziko závažného očného ochorenia, pri ktorom dochádza k strate centrálneho videnia (makulárna degenerácia), a môže znížiť bolesť. Účinky lykopénu oceňujú najmä športovci, pretože lykopén urýchľuje regeneráciu svalov.
Lykopén patrí medzi silné antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém. Okrem toho chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, pretože znižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Môže zabrániť rozvoju rakoviny prsníka alebo prostaty, chráni pokožku pred UV žiarením a predchádza spáleniu od slnka. Môže znížiť riziko závažného očného ochorenia, pri ktorom dochádza k strate centrálneho videnia (makulárna degenerácia), a môže znížiť bolesť. Účinky lykopénu oceňujú najmä športovci, pretože lykopén urýchľuje regeneráciu svalov.