Lyofilizácia
Lyofilizácia alebo tiež lyofilizácia ovocia je relatívne nový technologický proces, pri ktorom sa ovocie zmrazí pred znížením okolitého tlaku. Ovocie prechádza tzv. sublimáciou, pri ktorej sa zmrazená voda priamo vyparuje na vodnú paru, čím sa z ovocia odstráni 99 % vody. Ovocie sa umiestni do vákuovej komory, kde je teplota pod bodom mrazu. Teplota sa pomaly zvyšuje a molekuly pevnej vody prechádzajú do plynného stavu bez toho, aby sa stali tekutinou. Štruktúra ovocia sa zachováva a jeho výživová hodnota sa zachováva.
Dnes je tento proces na vzostupe, pretože je to príležitosť vychutnať si napríklad jahody, maliny alebo černice aj v zimných mesiacoch bez toho, aby sme prišli o špecifickú chuť ovocia. Jedným z častých omylov je, že lyofilizované ovocie obsahuje viac cukru ako čerstvé ovocie. Je to mýtus. Skutočný rozdiel je v koncentrácii cukrov, nie v ich množstve.
Blog



