Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Makadamové orechy

Další názvy:
Makadamové orechy
Makadamové orechy sa pestujú a zbierajú v tropickom podnebí Indonézie, Austrálie, Kene, Nového Zélandu, Brazílie a Južnej Afriky. Existuje približne 7 rôznych druhov týchto orechov, ale iba dva z nich sú jedlé. Sú to Macadamia integrifolia alebo Macadamia tetraphylla. Orechy majú veľmi tvrdú škrupinu, ktorá je obalená zelenou šupkou. Vo vnútri orecha sa nachádza krémovo biele jadro, ktoré obsahuje až 75 % tuku a 8 % cukrov. Vzhľadovo pripomína o niečo väčšie lieskové orechy. makadamové orechy obsahujú aminokyselinu L-arginín, živinu, ktorá má nesporný prínos pre ľudí s ischemickou chorobou srdca. Orechy sa nezbierajú priamo zo stromu, ale počká sa, kým opadajú. Až potom sú vhodné na konzumáciu. Najväčšia produkcia makadamových orechov pochádza z Havaja. Makadamové orechy patria k najdrahším orechom na svete, pretože proces zberu je pomalý a trvá až desať rokov, kým strom prinesie plody.

Makadamové orechy majú regeneračné vlastnosti, a preto sa objavujú aj v prípravkoch na starostlivosť o pleť. Vďaka množstvu vitamínov a prírodných olejov dokážu rozjasniť pokožku a udržať ju zdravú. Antioxidanty, ktoré orechy obsahujú, pomáhajú predchádzať rýchlemu starnutiu pokožky.

Makadamové orechy, podobne ako iné orechy, prirodzene neobsahujúcholesterol, majú nízky obsah nasýtených tukov a sú potravinou s nízkym glykemickým indexom. Alergie na makadamové orechy sú pomerne zriedkavé. Sú dobrým zdrojom bielkovín, vlákniny, zdravých tukov, vitamínov a minerálov. Preto by mali byť súčasťou racionálnej stravy.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z