Mango
Kto by nepoznal mango, sladké tropické ovocie, ktoré sa prvýkrát objavilo v Indii pred viac ako 5 000 rokmi. Okolo roku 300 n. l. sa semená manga rozšírili z Ázie na Blízky východ, do východnej Afriky a Južnej Ameriky.
Mango je výnimočné, pretože má najrozmanitejšiu škálu vitamínov a minerálov. Je dokonalým zdrojom vitamínu C, betakaroténu, vitamínov skupiny B a medzi minerálne látky môžeme k mangu pridať železo, vápnik a horčík s draslíkom. V 100 g manga nájdeme 2,6 g. Vláknina je dôležitá pre náš tráviaci systém, pretože pomáha pri pohybe čriev a čím viac vlákniny daná potravina obsahuje, tým sa cítime sýtejší, a preto nám stačí menšia porcia. Preto je mango vhodnou rannou desiatou aj pri redukčnej diéte. Mango obsahuje tráviaci enzým (podobne ako banán) amylázu, ktorý pomáha rozkladať škroby na jednoduchšie sacharidy. Možno preto sa mango v tradičnej čínskej medicíne používa na posilnenie tráviaceho systému. Ale to nie je jediná vec, ktorú vláknina dokáže. Je dôležitá aj pre znižovanie hladiny cukru v krvi.
Mango obsahuje aj luteín a zeaxantín. Dva antioxidanty, ktoré podporujú zdravie našich očí a pomáhajú znížiť riziko makulárnej degenerácie očí. Ochorenia, ktoré spôsobuje stratu centrálneho videnia a nakoniec úplnú stratu zraku.
Blog



