Maqui
Maqui (Aristotelia chilensis) je tropické bobuľové ovocie, ktoré rastie divoko na strome Maqui v Južnej Amerike a väčšina plodov pochádza z Čile a Argentíny. Napriek drsnému podnebiu sa tam tomuto ovociu darí už stáročia. V Čile ho zbierajú domorodí Indiáni Mapuche, ktorí si Maqui uctievajú a je jedným zo základov ich tradičnej medicíny. Domorodí Mapučovia v tejto oblasti jedli len veľmi málo pevnej stravy a niekoľkokrát denne pili fermentovaný nápoj z plodov Maqui.
Plod má tmavofialovú farbu a jeho chuť by sa dala prirovnať k čerešniam alebo čučoriedkam. Ovocie a zelenina, ktoré majú tmavočervenú, modrú, fialovú a čiernu farbu, majú takmer vždy vysoký obsah antokyánov. Antokyány sú rastlinné pigmenty, ktoré sa nachádzajú napríklad aj v javoroch alebo plodoch acai. Hladina antokyánov v bobuliach maqui je však oveľa vyššia ako v iných bobuliach. 70 % antokyanov v maqui tvoria delfinidy, ktoré sú známe ako najsilnejší antioxidant zo všetkých antokyanov.
Ako môže maqui podporiť naše zdravie?
- Posilňuje imunitný systém.
- Znižuje hladinu cukru v krvi.
- Znižuje hladinu cholesterolu.
- Podporuje zdravie srdca.
- Detoxikuje tráviaci systém.
- Zvyšuje silu a výdrž.
- Má antivírusové vlastnosti.
- Podporuje zdravie pokožky.