Matcha
Zařazení:
Další názvy:
Camellia sinensis
Matcha je zelený čaj, ktorý sa vyrába z rastliny Camellia sinensis. Poľnohospodári pestujú matchu tak, že 20 - 30 dní pred zberom zakryjú čajové rastliny, aby sa vyhli priamemu slnečnému žiareniu. Tým sa zvyšuje produkcia chlorofylu, zvyšuje sa obsah aminokyselín a rastlina získava tmavší zelený odtieň. Zbierajú sa mladé čajové lístky, odstraňujú sa stonky a žilky a melú sa na jemný prášok. Prášok sa potom rozpustí v horúcej vode. Obsahuje kofeín a oxidanty.
Matcha je bohatá na katechíny, skupinu rastlinných zlúčenín v čaji, ktoré pôsobia ako prírodné antioxidanty. Obsahuje vysoké množstvo katechínu nazývaného EGCG (epigalokatechín galát), o ktorom sa predpokladá, že má na organizmus protirakovinové účinky.
Medzi hlavné účinky užívania Matcha sa predpokladá, že má antioxidačné účinky, podporuje zdravie srdca, pomáha chrániť pečeň a obličky, pomáha pri chudnutí, môže zlepšovať funkciu mozgu, pamäť, pozornosť a môže znižovať rast rakovinových buniek (potrebný je ďalší výskum).

Matcha je bohatá na katechíny, skupinu rastlinných zlúčenín v čaji, ktoré pôsobia ako prírodné antioxidanty. Obsahuje vysoké množstvo katechínu nazývaného EGCG (epigalokatechín galát), o ktorom sa predpokladá, že má na organizmus protirakovinové účinky.
Medzi hlavné účinky užívania Matcha sa predpokladá, že má antioxidačné účinky, podporuje zdravie srdca, pomáha chrániť pečeň a obličky, pomáha pri chudnutí, môže zlepšovať funkciu mozgu, pamäť, pozornosť a môže znižovať rast rakovinových buniek (potrebný je ďalší výskum).
