Nasýtené mastné kyseliny
Nenasýtené mastné kyseliny sa získavajú zo živočíšnych a rastlinných olejov. Bohatým zdrojom nasýtených mastných kyselín v potrave je maslový tuk, mäsový tuk a tropické oleje (palmový olej, kokosový olej a olej z palmových jadier).Znížená nasýtenosť mastných kyselín súvisí s dvojitými väzbami. Tie sa nachádzajú len v mononenasýtených (jedna dvojitá väzba v reťazci) a polynenasýtených (dve alebo viac dvojitých väzieb) mastných kyselinách. Mastné kyseliny možno rozdeliť aj podľa dĺžky reťazca alebo počtu atómov uhlíka. Každá mastná kyselina sa skladá z prvkov uhlíka, vodíka a kyslíka. Z chemického hľadiska sú mastné kyseliny konkrétne karboxylové kyseliny s alifatickým uhľovodíkovým reťazcom.
Nasýtené mastné kyseliny (nasýtené mastné kyseliny) neobsahujú v reťazci žiadne dvojité väzby. Tvoria dlhé rovné reťazce.Predovšetkým v živočíšnych tukoch sa nachádza veľké množstvo nasýtených mastných kyselín ako zásoba energie. Nasýtené mastné kyseliny sú vo výžive dôležité pre svoju schopnosť zvyšovať hladinu lipidov v krvi.
Blog



