Neesenciálne aminokyseliny
Aminokyseliny sú organické kyseliny obsahujúce aspoň jednu aminovú (-NH2) a karboxylovú (-COOH) skupinu. Sú základnými stavebnými prvkami bielkovín. Biologické vlastnosti bielkovín sú určené typom aminokyselín, ich poradím a ich vzájomnými priestorovými vzťahmi. A Hoci sa v prírode vyskytuje viac ako 300 aminokyselín, iba 20 z nich sa v bielkovinách vyskytuje výlučne ako L-α-aminokyseliny (okrem glycínu, ktorý nemá chirálny uhlík). Tieto aminokyseliny sa označujú ako biogénne aminokyseliny alebo proteogénne aminokyseliny.
Telo si ich môže syntetizovať samo, a to buď z esenciálnych aminokyselín, alebo v procese štiepenia bielkovín. Vďaka tomu môže telo dokonca čiastočne pokryť potrebu týchto látok. Nie sú teda nevyhnutnou súčasťou našej stravy, ale sú potrebné pre normálne zdravie a rast. Medzi neesenciálne aminokyseliny patria glycín, alanín, glutamín, kyselina glutámová, kyselina asparágová, arginín, ornitín, prolín, serín a taurín.
Blog



