Neznášanlivosť laktózy
Neznášanlivosť laktózy je neschopnosť tráviaceho traktu spracovať mliečny cukor. Môže byť spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu. Nezachytený mliečny cukor v črevách kvasí a spôsobuje nadmernú produkciu plynov iné príznaky. Prejavuje sa len na tráviacom systéme na rozdiel od neznášanlivosti bielkovín kravského mlieka. Neznášanlivosť laktózy je enzymatická porucha, zatiaľ čo pri alergii na kravské mlieko sa tvoria špecifické protilátky proti bielkovine v mlieku. Tvorba a hladina laktázy sa počas života mení. Väčšina sa tvorí hneď po narodení a s vekom klesá. Rozlišuje sa vrodená (veľmi zriedkavá), primárna (keď je prirodzený pokles laktázy v tráviacom trakte) a sekundárna intolerancia (vzniká pri postihnutí črevnej sliznice alebo po ožarovaní pri rakovine). Ďalším typom jevývojovo podmienený nedostatok laktázy, ktorý sa vyskytuje unedospelých detí, u ktorých intolerancia vymizne, keď dozrejú črevné bunky). Medzi príznaky patria brušné kŕče, bolesti a kŕče, hnačka, atopický ekzém, nechutenstvo, pálenie záhy a pocit plného žalúdka. Vo väčšine prípadov nie je potrebné vylúčiť všetky mliečne výrobky, jogurty alebo fermentované mliečne výrobky obsahujú nízky obsah laktózy alebo jesť potraviny či doplnky s pridanou laktázou.