Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Pečeň

Pečeň je najväčší vnútorný orgán a má zásadný význam pre metabolické funkcie a imunitný systém tela. Bez funkčnej pečene človek nemôže prežiť. Pečeň sa nachádza v pravej hornej časti hrudníka, tesne pod bránicou. Má tvar polmesiaca a pozostáva z dvoch hlavných častí nazývaných laloky. Každý lalok sa ďalej delí na osem častí.

Aké sú funkcie pečene?

  • Zahrievanie alebo premena látok.
  • Odstraňovanie energie.
  • Redukcia látok škodlivých pre telo a ich odstraňovanie z krvného obehu.
  • Podpora imunitného systému, ktorý dokáže bojovať s infekciami
  • Tvorba bielkovín zodpovedných za zrážanie krvi
  • Zásobovanie glykogénom

Funkciou pečene je filtrácia krvi. Pečeň najprv prijíma krv cez portálnu žilu (v každom okamihu je to až 13 % krvi, ktorá je v pečeni) a potom pečeňové bunky, nazývané hepatocyty, túto krv prijímajú a filtrujú.

Hepatocyty triedia a určujú napríklad:

  • Čo sa má vylúčiť v stolici
  • Čo sa má vrátiť do krvného obehu

Pečeň skladuje aj vitamíny a minerálne látky, napríklad meď a železo, ktoré pečeň uvoľňuje, keď ich telo potrebuje. Okrem iného pečeň pomáha aj štiepiť tuky z potravy, ktorú prijímame. Tuky buď uskladňuje, alebo ich uvoľňuje ako energiu. Ďalšou dôležitou funkciou pečene je rozklad bielkovín, pričom ako vedľajší produkt vzniká amoniak, ktorý je vo veľkých množstvách pre telo toxický. Pečeň premieňa amoniak na látku nazývanú močovina, ktorá prechádza krvným obehom do obličiek, ktoré ju potom vylučujú z tela. Nemenej dôležitou schopnosťou pečene je rozkladať alkohol v krvi a tiež lieky, ktoré užívame.

Ako sa pečeň regeneruje?

Pečeň má prepracovaný systém regenerácie. To znamená, že po úraze alebo operácii, pri ktorej sa odstráni tkanivo, môže tkanivo pečene do určitej miery regenerovať. Pečeň začne rásť tak, že sa jej bunky zväčšia a potom sa začnú množiť na nové pečeňové bunky.


Ochoroby pečene

Existuje mnoho druhov ochorení, ktoré môžu postihnúť pečeň a jej funkciu. Niektoré sú dnes úspešne liečiteľné, iné nie.

Autoimunitná hepatitída

Toto ochorenie spôsobuje, že imunitný systém organizmu napáda sám seba a ničí zdravé tkanivo pečene. Autoimunitná hepatitída môže viesť k cirhóze a iným poškodeniam pečene.

Obštrukcia žlčových ciest

Jedná sa o ochorenie, ktoré nepriaznivo ovplyvňuje žlčové cesty a tok žlče u dieťaťa. Ak sa nelieči, môže spôsobiť zjazvenie pečene a postihnúť celé pečeňové tkanivo. Našťastie existuje vhodná liečba tohto ochorenia.

Cyróza

Cyróza je jedným z najznámejších ochorení. Môže byť spôsobená nadmerným užívaním alkoholu alebo chronickou hepatitídou, o ktorej pacient nemusí dlhé roky vedieť. Cirhózu môže spôsobiť aj zriedkavá genetická porucha nazývaná Wilsonova choroba, ktorá okrem pečene postihuje aj centrálny nervový systém.


Hemochromatóza

Hemochromatóza je vrodená chyba metabolizmu železa, pri ktorej sa železo hromadí v tele a následne môže poškodiť pečeňové tkanivo.


Hepatitída

Hepatitída alebo žltačka má niekoľko typov, A, B a C. Hepatitída A je častejšia v rozvojových krajinách, kde je nedostatok pitnej vody a nedostatočne hygienické prostredie. Väčšina ľudí s týmto typom hepatitídy sa zotaví bez zlyhania pečene alebo iných dlhodobých komplikácií.

Hepatitída B môže spôsobiť krátkodobú alebo dlhodobú infekciu. U dospelých sa najčastejšie šíri pohlavným stykom alebo prostredníctvom použitých ihiel. Toto ochorenie môže spôsobiť vážne komplikácie vrátane zlyhania pečene a rakoviny.

Hepatitída C môže byť akútna alebo chronická. Najčastejšie sa šíri krvou obsahujúcou vírus hepatitídy C. Toto ochorenie môže spôsobiť zápal, ktorý môže viesť k cirhóze a rakovine pečene.


Príznaky ochorenia pečene

Existuje viac ako 100 typov ochorení pečene. Mnohé ochorenia majú podobné príznaky ako klasická chrípka a prechádzajú do závažnejšieho poškodenia pečene, napríklad žltačky.


Príznaky ochorení pečene zahŕňajú:

  • Ztráta chuti do jedla
  • Nevoľnosť
  • Vracanie
  • Bolesti kĺbov
  • Zdravotné ťažkosti alebo bolesti žalúdka
  • Krvácanie z nosa
  • Slabosť
  • Svrbenie pokožky
  • Svrbenie pokožky
  • Svrbenie pokožky
  • Svrbenie pokožky
  • Potápanie brucha
  • Gynekomastia
  • Tmavý moč
  • Tmavý moč
  • Tmavý moč
  • Tmavý moč
  • Žltá pokožka a očné bielka

Zmeny životného štýlu môžu pomôcť udržať pečeň zdravú a zahŕňajú:

  • Zdravie pečene:
    • Očkovanie proti hepatitíde typu A a B
    • Nezdieľajte predmety osobnej hygieny (zubné kefky)
    • Nezdieľajte predmety osobnej hygieny (zubné kefky)
    • Pravidelne sa hýbte
    • Omedzte alkohol
    • Zdravá strava s dostatkom vlákniny
    .
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Chitosan: prírodný pomocník z morských hlbín
Morský chitosan je látka prírodného pôvodu, ktorá sa získava z chitínu, hlavnej zložky exoskeletu kôrovcov, ako sú kraby, krevety a homáre. Vďaka svojim jedinečným vlastnostiam nachádza uplatnenie nielen v oblasti zdravia, ale aj v ekológii a kozmetike. Tento článok sa zameriava na jeho výhody, využitie a ekologický význam.
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl: detoxikácia a starostlivosť o telo
Bentonitový íl je prírodný materiál s dlhou históriou používania v tradičnej medicíne a kozmetike. Vďaka svojim detoxikačným vlastnostiam a bohatému obsahu minerálov sa stal obľúbeným prostriedkom na vnútornú a vonkajšiu starostlivosť o telo. Tento článok vám poskytne prehľad o tom, čo je bentonitový íl, o jeho vlastnostiach, výhodách a použití.
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot: Univerzálny pomocník v každej domácnosti
Jablčný ocot je jedným z prírodných liekov, ktoré si vďaka svojim univerzálnym vlastnostiam získali popularitu po celom svete. Tento tradičný produkt sa vyrába fermentáciou rozdrvených jabĺk a spája kyselinu octovú s cennými enzýmami, vitamínmi a minerálmi. Aké výhody nám môže ponúknuť a prečo sa ho oplatí zaradiť do nášho každodenného života?
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha: elixír zdravia s tisícročnou tradíciou
Kombucha, fermentovaný nápoj známy už tisícky rokov, si v posledných desaťročiach opäť získava popularitu po celom svete. Tento osviežujúci nápoj, ktorý sa vyrába fermentáciou sladeného čaju so symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (SCOBY), je cenený nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre svoje potenciálne zdravotné výhody. Pozrime sa na históriu, výrobu, účinky a ďalšie zaujímavosti spojené s týmto fascinujúcim nápojom.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z