Píniové oriešky
Píniové oriešky, skrátene Pinia, pochádzajú zo Stredomoria a sú neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Taliani bežne používajú píniové oriešky do šalátov, dezertov, dipov a nátierok alebo tradičného bazalkového pesta spolu s kvalitným extra panenským olivovým olejom. Hoci sme si zvykli na pojem "orechy", v skutočnosti ide o semená, a to konkrétne o semená Pinus pinea. Ide o strom, ktorý je veľmi náchylný na nižšie teploty, a preto by sa mu v našich podmienkach nedarilo. Okrem Stredomoria sú borovice obľúbené aj v Čile.
Bolestivé borovice sú až zo 60 % zložené zo zdraviu prospešných tukov a obsahujú až 12 % bielkovín. Medzi vitamíny, ktoré sa v nich nachádzajú, patrívitamín E, kyselina olejová aminerály fosfor, zinok, meď a draslík.
Blog



