Pistáciová rieka
Čím sú plody zelenšie, tým sú kvalitnejšie. Môžu sa jesť surové alebo pražené. Pistácie obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov, ako sú draslík, bielkoviny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápnik, zinok, selén a všetky esenciálne aminokyseliny.
Pistácie sú dôležitým zdrojom vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom rozpustným v tukoch a je nevyhnutný na udržanie zdravých slizníc, ako aj kože. Vitamín E pôsobí aj ako záchyt voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky. Obsahujú aj vitamín B6, ktorý zohráva dôležitú úlohu v metabolizme bielkovín a ovplyvňuje kognitívne funkcie. Pistácie sú skvelou zásobárňou minerálnych látok, ako sú meda, mangán, draslík, vápnik, železo, horčík a zinok.
Pistáciové oriešky sú okrem iného dobrým zdrojom živín pre naše oči, pretože obsahujú dva dôležité karotenoidy luteín a zeaxantín. Karotenoidy sú antioxidanty, ktoré znižujú pravdepodobnosť vzniku očných ochorení, ako je makulárna degenerácia očí. Karotenoidy sa najlepšie vstrebávajú s tukom, ktorý je prirodzene prítomný v pistáciách.
- Obsahujú silné antioxidanty.
- Vitamíny B a E.
- Minerálne látky, najmä meď, horčík, draslík, zinok.
- Zdroj mononenasýtených a polynenasýtených tukov.
- Užitočný zdroj bielkovín.
Blog



