Polyfenoly
Zařazení:
Polyfenoly sú chemické látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách. Existuje viac ako 500 polyfenolov. Polyfenoly sa delia do základných skupín, ako sú flavonoidy (flavonoly, flavóny, izoflavóny), stilbény (resveratrol), fenolové kyseliny (kyselina benzoová, kyselina galová, kyselina alagová), lignany (matairesinol, sekoizolariciresinol).
Počet polyfenolov sa môže líšiť v závislosti od miesta pestovania rastliny, spôsobu dozrievania alebo prípravy. Najväčšie množstvo polyfenolov sa nachádza v ovocí (pomaranče, jablká, hrozno, broskyne), zelenine (špenát, cibuľa, šalotka, zemiaky) a celozrnných produktoch (pšeničná, ražná, ovsená múka), orechy, semená, strukoviny, nápoje (káva, čaj, červené víno), tuky (horká čokoláda, panenský olivový olej, sezamový olej), korenie (kakaový prášok, šafran).
Polyfenoly majú antioxidačné a protizápalové účinky. Znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu. Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu. Pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť. Môžu znižovať riziko vzniku rakoviny.
. Počet polyfenolov sa môže líšiť v závislosti od miesta pestovania rastliny, spôsobu dozrievania alebo prípravy. Najväčšie množstvo polyfenolov sa nachádza v ovocí (pomaranče, jablká, hrozno, broskyne), zelenine (špenát, cibuľa, šalotka, zemiaky) a celozrnných produktoch (pšeničná, ražná, ovsená múka), orechy, semená, strukoviny, nápoje (káva, čaj, červené víno), tuky (horká čokoláda, panenský olivový olej, sezamový olej), korenie (kakaový prášok, šafran).
Polyfenoly majú antioxidačné a protizápalové účinky. Znižujú riziko vzniku cukrovky 2. typu. Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu. Pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť. Môžu znižovať riziko vzniku rakoviny.