Proteín
Bielkoviny známe aj ako proteíny sú dôležitou súčasťou každej bunky v ľudskom tele, sú ich stavebnými prvkami. Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín a organizmus si ich nedokáže vytvoriť z iných makroživín (tukov a sacharidov), preto je dôležité ich získavať v strave, navyše nemôžu tvoriť dlhodobú zásobu bielkovín v tele, preto ich treba telu pravidelne dodávať v strave. Bielkoviny sú dôležitým stavebným prvkom svalov, kostí, chrupaviek, kože a krvi. Keďže sa neukladajú do zásob, je potrebné ich telu pravidelne dodávať v strave.
Bielkoviny sa podľa pôvodu delia na živočíšne (mäso, mliečne výrobky, vajcia) a rastlinné (fazuľa, orechy, tofu).
Funkcie bielkovín zahŕňajú: prenos živín v celom tele a informácií medzi bunkami, tkanivami a orgánmi; zabezpečujú štruktúru/pevnosť buniek a tkanív; opravujú poškodené bunky a vytvárajú nové; podporujú imunitu, chránia telo pred baktériami, vírusmi a infekciami; podporujú správny vývoj a rast človeka; napomáhajú chemickým reakciám v tele, udržiavajú správne pH v tele; udržiavajú rovnováhu tekutín v tele.
Pozitívnych účinkov bielkovín na ľudský organizmus je mnoho. V prvom rade vyživujú svaly a podporujú ich rast, čím zvyšujú svalovú hmotu a fyzickú silu. Dodávajú telu energiu. Poskytujú pocit sýtosti, znižujú chuť do jedla. Znižujú krvný tlak. Podporujú zdravie kostí, znižujú riziko zlomenín a rednutia kostí (osteoporózy). Zvyšujú metabolizmus a urýchľujú spaľovanie tukov, čím podporujú chudnutie. Urýchľujú hojenie rán.
Pri nedostatku bielkovín môže dochádzať k úbytku svalovej hmoty, oneskorenému rastu a vývoju, rednutiu vlasov a opuchom.
Blog



