Sójové bôby
Zařazení:
Další názvy:
Glycine max, sója
Sója ( Glycine max ) je druh strukoviny pôvodom z východnej Ázie. Sójové bôby sú dôležitou súčasťou ázijskej stravy a konzumujú sa už tisícky rokov. Dnes sa pestujú najmä v Ázii a v Južnej a Severnej Amerike V Ázii sa sójové bôby často konzumujú celé, ale v západných krajinách sú oveľa bežnejšie silne spracované sójové výrobky. Môžu mať rôzne farby, od bežnej, ktorá je zelená, až po čiernu, hnedú a dokonca žltú.
Sója je skvelá pre vysoký obsah bielkovín, vlákniny, železa, vápnika, draslíka, horčíka a vitamínov. Takisto má veľmi vysoký obsah lecitínu znižujúceho cholesterol alebo nenasýtených mastných kyselín vrátane omega 3, ktoré sú prospešné pre srdce. Sója je geneticky modifikovaná potravina. Takmer všetky sójové bôby - približne 90 % produkcie - sú geneticky upravené tak, aby boli tolerantné voči herbicídom (HT). Chemické spoločnosti používajú na výrobu týchto HT plodín typ baktérií, ktoré sú prirodzene odolné voči herbicídom. DNA sa extrahuje z rezistentných baktérií a vkladá sa do DNA rastliny sóje, aby sa vytvorila geneticky modifikovaná rastlina, ktorá odolá priamej aplikácii herbicídov, ako sú glyfosát, dikamba a 2,4-D. GMO potraviny predstavujú veľký problém pre celkový ekosystém planéty a sú zdraviu škodlivé.