Vitamín B5
Zařazení:
Další názvy:
Kyselina pantoténová, kyselina pantoténová
Vitamín B5 alebo kyselina pantoténová je vitamín rozpustný vo vode. Keďže vitamín B5 sa v tele neukladá a vylučuje sa močom, je dôležité ho denne dopĺňať v potrave. Vitamín B5 je dôležitý, pretože je nevyhnutný pre tvorbu krviniek a pomáha premeniť potravu na energiu. Nachádza sa v mnohých potravinách, ale počas spracovania sa stráca, preto je dôležité konzumovať potraviny čerstvé. Odporúča sa užívať vitamín B v komplexe vitamínov B.
Nachádza sa v rybách, rybách, mliečnych výrobkoch, obilninách a brokolicovej zelenine.
Vitamín B5 dodáva energiu, štiepi tuky, bielkoviny a sacharidy. Pomáha pri syntéze vitamínu A, podporuje účinky vitamínu B2, udržiava zdravý tráviaci systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, podporuje zdravie pokožky a vlasov.
Odporúčaná denná dávka je 5 mg pre dospelých, pre deti je to 1,7 mg - 4 mg. Pre tehotné ženy je to 6 mg a pre dojčiace ženy 7 mg.
Deficit vitamínu B5 je zriedkavý, pretože sa nachádza takmer vo všetkých potravinách. Nedostatok vitamínu B5 zvyčajne súvisí s podvýživou. Jjeho nedostatok sa prejavuje únavou, apatiou, depresiou, poruchami spánku, bolesťami žalúdka, nevoľnosťou, vracaním, svalovými kŕčmi a nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykémiou).
Nachádza sa v rybách, rybách, mliečnych výrobkoch, obilninách a brokolicovej zelenine.
Vitamín B5 dodáva energiu, štiepi tuky, bielkoviny a sacharidy. Pomáha pri syntéze vitamínu A, podporuje účinky vitamínu B2, udržiava zdravý tráviaci systém, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, podporuje zdravie pokožky a vlasov.
Odporúčaná denná dávka je 5 mg pre dospelých, pre deti je to 1,7 mg - 4 mg. Pre tehotné ženy je to 6 mg a pre dojčiace ženy 7 mg.
Deficit vitamínu B5 je zriedkavý, pretože sa nachádza takmer vo všetkých potravinách. Nedostatok vitamínu B5 zvyčajne súvisí s podvýživou. Jjeho nedostatok sa prejavuje únavou, apatiou, depresiou, poruchami spánku, bolesťami žalúdka, nevoľnosťou, vracaním, svalovými kŕčmi a nízkou hladinou cukru v krvi (hypoglykémiou).