Vitamín K1
Zařazení:
Další názvy:
Fylochinón
Vitamín K, nazývaný aj fylochinón, sa nachádza najmä v potravinách rastlinného pôvodu. Vo veľkom množstve sa nachádza v listovej zelenine, ako je mangold, petržlen, špenát, červená repa, brokolica a ružičkový kel. Je dôležitý pre zrážanie krvi a jeho hlavné účinkovanie je v pečeni. Hlavnou funkciou všetkých typov vitamín K je aktivuje proteíny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zrážaní krvi, zdraví srdca a kostí.
Vďaka rozdielom vo vstrebávaní a prenose do tkanív v tele však môžu mať vitamíny K1 a K2 úplne odlišné účinky na vaše zdravie. Všeobecne platí, že vitamín K1, ktorý sa nachádza v rastlinách, sa v organizme špatne vstrebáva. Menej ako 10 % K1, ktorý sa nachádza v rastlinách, sa skutočne vstrebáva.